Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Zastanwawiam sie nad kupnem nowego autka i biore pod uwage E39 M5 raczej przed liftem z wzgledu na $ oraz 540i HARTGE 350ps rok 1998 (troche tansza niz M5) ,i moze ktos wie czy ciezko jest serwisowac taka 540i czy duzo czesci sie rozni i jak wyglada ich bezposrednie porownanie.pzdr
Opublikowano

Witam,

Nigdy nie mialem takiego potwora, ale m5 ma 400ps i jak ci 50km nie robi roznicy to ok.

Nie jestem pewien ale hartge moze byc utorbuwione (czeba sprawdzicz czy turbo czy kompresor). Jezeli tak jest to lepiej juz m5 bo jednak silnik z turbo jest drozszy w utrzymaniu. Co do serwisu (jesli chodzi o aso) to beda grubbe pieniadze.

Kiedys chlopaki na forum pisali o ludziach, ktorzy kupuja np. m5. W wiekszosci te auta potrzebuja zastrzyku wymiany czesci (dlatego tak tanio m5 mozna nabyc). Ludzie ci kupuja m5 i cytuje: "lzy na oczach powstaja jak sie widzi zakatowane m5"

Ja mam tylko tdsa i utrzymanie mnie kosztuje sporo. Auta klasy m5 i tego hatge wymagaja kolosalnych pieniedzy, czesci zawieszenia do m5 sa srednio dwa razy drozsze niz do zwyklej e39. Nie sztuka kupic takie auto sztuka utrzymac. Wedlug mnie utrzymanie m5 rocznie to w wydatek grubo ponad 10 000zl wystarczy zobaczyc cene nowych opon gdzie przy m5 to pewnie trzeba bedzie zmieniac 2 razy w roku no chyba, ze auto stoi a nie jezdzi.

pozdr

Opublikowano
Pierwsza myśl jaka mi przychodzi do głowy to gdzie kupisz części jak Ci coś w tym Hartge strzeli? Ten silnik to zdaje się stroker na 5l, inny wał, inne tłoki i o ile dobrze pamiętam jakieś cudaczne uszczelki. Oczywiście nikt nie mówi że zaraz Ci się zrobi dziura w bloku ale ja bym dmuchał na zimne, do M5 to jednak części można łatwiej dostać.
Opublikowano
po przemysleniu odpuscilem sobie tego Hartge ,poczekam troche czasu i pojade po M5 ale nie kupie w polsce ,auto kupuje jako hobby wiec za duzo tez nie bedzie jezdzic ,zobaczymy ,540 nie byla straszliwie droga w utrzymaniu jak na auto tej klasy chociaz przez rok nic strasznego sie nie dzialo.Pzdr