Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam pytanko...mam do kupienia 2.7 z 525e (e28) i chcialem sie zapytac jaka kompresje powinien miec taki silnik?

wogole chce to wlozyc do e30.bylo 325i ale padlo...jak to bedzie chodzic na wtryskach i kompie od 325i?

z gory dzieki...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
mam pytanko...mam do kupienia 2.7 z 525e (e28) i chcialem sie zapytac jaka kompresje powinien miec taki silnik?

wogole chce to wlozyc do e30.bylo 325i ale padlo...jak to bedzie chodzic na wtryskach i kompie od 325i?

Komp od 325i wsadzony do Ety bez przeróbek :?:

Zapomnij. Eta rozleci się powyżej 5500 obr/min. Poważnie :!: A ściślej, rozleci się rozrząd.

W M20 B27 układ rozrządu jest maksymalnie odelżony i ma obniżone opory pracy (wałek rozrządu podparty na 4 łożyskach, a nie 7).

Jedyna słuszna kombinacja to blok od M20 B27, zaś głowica, komputer i kolektor ssący wzięte z B25. Ponoć daje świetne rezultaty.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No tak nie do końca... :-)

Z własnego przykrego doświadczenia powiem, że silnik 2.7 (M20B27) występował w conajmniej 4 odmianach. Po dwie na głowicy 1264200 i dwie na 1705885 (nowa konstrukcja glowicy i tloka). Nie ma cudownego przepisu na 2.7. Moje 2.7 było zbudowane w oparciu o blok 2.7 z roku 1985 (E28), głowicę od 2.0 z roku 1981 (E21), wałek rozrządu od 2.0 z roku 1986 (E30), instalację wtryskową i osprzęt (również zębate koło pasowe - tłumik drgań skrętnych) od 2.5i Motronic rok 1989 (E34).

Efekt pracy silnika poniżej. Proszę zwrócić uwagę na sam początek i dzwięk silnika. Przyśpieszenie biegi 1-2-3 (krótki mostu) 0-135km/h - czas ok 7s.

http://www.metacafe.com/watch/443176/

Opublikowano
potwierdzam - eta do 5500 obr. Mialem taki silnik w e21 , swietna konstrukcja....w e30 moj qmpel mial wsadzony.....z tegoc o wiem cala instalacja musi byc przelozona.Pozdrawiam.

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."