Skocz do zawartości

[E39] Sonda lambda - jaka?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chcę wymienić u siebie sondę lambda. W serwisie powiedzieli mi, że moim samochodzie (e39 528i - silnik M52B28) jest sterownik nie Boscha, lecz Siemensa, i że nie można wstawić zamiennika Boscha, pasują tylko oryginalne z BMW (Siemensa). Koszt to 780 zł.

Zacząłem trochę grzebać u źródła, czyli w Siemensie. Znalazłem informację, że Siemens nigdy nie robił sond lambda, tylko robił dla nich NTK, czyli dzisiejsze NGK/NTK. W NGK znalazłem sondę dla swojego auta szukając tylko po numerze części wg BMW lub po modelu auta. Wszystko niby się zgadza, że nie jest to jakiś zamiennik, tylko oryginał, a cena prawie o połowę niższa.

Czy ktoś miał z tym doświadczenie? Czy może ktoś to potwierdzić i rozwiać moje wątpliwości?

Opublikowano

:search: :search: :search:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=48398&highlight=ngk

PS. dla Siemensa sondy robi Hella

PPS. dobrze Ci powiedzieli w serwisie (choć tyle dobrego, dzięki Bogu nie chcieli wkładać uniwersalnych Bosch'y ;)) Masz sondę tytanową i jedyne zamienniki to właśnie Hella (praktycznie nie do dostania w Polsce (autopsja) albo NGK (np. u Stones'a z tegoż forum).

Opublikowano
Sugerowałbym raczej NGK i wymienić parę za cenę ca. jednego Siemens'a (a raczej Helli z logo BMW / Siemens (która to właśnie bez owego logo kosztuje ca. tyle co NGK - jaki wniosek?).