Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajm wszystkich bardzo serdecznie

Jestem tu nowy. Do tej pory czytałem.

Szykuję się na zakup BMW jak w temacie z 1992. Już wiem ile mniej więcej zapłace za ubezpieczenie. Teraz mam pytanie do użytkowników tego modelu - jak wygląda spalanie w praktyce, bo teoretyczne wartości już znam.

Opublikowano
Otórz ja dysponuje modelem z 1993r o podanej pojemności czyli 1,8. Na benzynie średnio 8 trasa i 10 miasto , na gazie niecałe 10 na trasie i koło 13 w miescie(wszystko zalezy oczywiscie od stylu jazdy , podane wartości dotyczą jazdy spokojnej).Natomiast osiągi moim zdaniem nie są szczególne jak na to spalanie i mysle ze to troche za duzo.Mozliwe ze mam cos nie tak.
Opublikowano
ja mam piątkę, która jest cięższa od trójki jakieś 200kg, silnik ten sam, spalanie prawie to samo (odrobinkę mniejsze na trasie przy jeździe bez ciągłego wyprzedzania), więc chyba coś masz nie tak.
Opublikowano
No to bede szukać :lol: :evil:

Ale czego? Daj sobie z tym spokój. Mam 730 M30 i fakt, że konstrukcja tego motoru nie pachnie nowością, ale spalanie to x2, zapomiał bym, mam automata. A spalanie do 10 l benzyny w mieście przy Twoim silniki uważam za dobre. Zawsze musisz brać poprawkę za zużycie silnika. Ilości spalanego gazu to już inna bajka. Wszystko zależy od instalacji i jej usatwienia i wyregulowania. Tylko dla przykładu podam, że w innym autku P.306 1.4 w mieście wychodzi 8.0-8,5 bezyny, więc Twoje wartości nie są chyba złe. Dużo zależy np. od warunków na drodze i od tego jak jeździsz. Ja jeżdzę może nie zbyt szybko, ale dynamicznie. W Toyocie 1.3 na gazie mam instalację na śróbkę i tak w zależności od ustawień 6-6,5 (muł) do ok. 7,5 (przyspieszenia na poziomnie średnim - biorąc pod uwagę pojemność).

Tak więc nie kombinuj. Bo zawsze może być gorzej. Jestem optimistą.

Pozdrawiam.

Opublikowano
To był żart ale słowa otuchy zawsze sie przydadzą.Nie jest to nowy samochód i nie ma co oczekiwać żeby palił jak nówka :lol: