Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem jest tego typu że po otwarciu centralnego zapada się spowrotem.

Pytanie moje to czy da sie to naprawic czy podlega wymianie jesli tak to ile może wynieść koszt. Wygląda mi to na siłownik zamka klapy tył.Dodam że jest to kombi e36. :(

Opublikowano
Problem jest tego typu że po otwarciu centralnego zapada się spowrotem.

Pytanie moje to czy da sie to naprawic czy podlega wymianie jesli tak to ile może wynieść koszt. Wygląda mi to na siłownik zamka klapy tył.Dodam że jest to kombi e36. :(

powinienes sprawdzić...

do siłownika powinny iść 3 cienkie przewody i 3 grube.

1 z tych 3 cienkich (czerwono-zielony to zasilanie +12V i jest ono zawsze !!)

a 2 pozostałe (cienkie biało-zielony i biało-czarny) to sterowanie (tu +12V pojawia się na przemian)...

jak otworzysz centralny to 1 z 2 od sterowania ma +12V a jak zamkniesz to 2-gi ma +12V... w centralnym jest przełącznik który przełącza te +12V z jednego kabelka na drugi...

Możliwe, ze Twój zamek nie przełącza +12V z 1 kabelka na 2 i zaraz po zamknięciu sterownik zamka uznaja, ze już chcesz otworzyć drzwi i je otwiera...

Naprawa:

- przecinasz czerwono-zielony przewód przy siłowniku:) - ale nie masz zamykania centralnego z kluczyka...

- lub wymieniasz siłownik

Uwaga

- jeśli samochód na domykanie szyb funkcją komfort (z kluczyka) to do centralnego idzą 2 przewody czerwono-zielone !!! i w obu jest +12V.. więc musisz zobaczyć który idzie do siłownika a który do przełącznika przy klamce i zamku..

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)