Skocz do zawartości

Filtr powietrza i filtr przeciwpylkowy. To to samo?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam klubowiczów,

jestem od niedawna posiadaczem BMW i troszkę "zaleje" was postami :-)

Tym razem mam pytanie o filtry, które są w mojej 318TDS '96. W sumie postem chciałem znaleźć odpowiedź na pytanie czy filtr przeciwpyłkowy to to samo co filtr powietrza? Tzn przeciwpyłkowy na pewno jest filtrem powietrza, tylko nie mam pewności, czy nie ma gdzieś jeszcze innego tego typu filtra. Notabene w mojej "bumce" chciałem wymienić filtr przeciwpyłkowy korzystając ze świetnego postu na forum. Znalazłem miejsce, w którym sie znajduje i tu była niespodzianka. Żadnego filtra nie było :-( Włożyłem nowy. Natomiast tu też rodzi sie pytanie, co mogło sie wydażyć skoro było go brak w aucie? Można było wyczuć jakąś nagrzewnice tam gdzie jest filtr ... myślicie ze mogla paść? ... powinienem ja wymienić? ... może czegoś powinienem sie spodziewać skoro auto ktoś tak przede mną eksploatował? ... może powinienem coś sprawdzić?

Mam tez pytanie jakie filtry występują w takim aucie (chcialbym je powymieniać) , te o których wiem to:

1) Filtr przeciwpyłkowy (założyłem nowy)

2) Filtr oleju (wymieniłem wraz z olejem)

2) Filtr paliwa (czeka na wymianę )

Z tego co czytałem to niektórzy z Was maja filtr na przewodach do wycieraczek. Czy to tez powinno występować w moim modelu?

Pozdrawiam i czekam na informacje od Was

Piotr

Opublikowano

jestem od niedawna posiadaczem BMW i troszkę "zaleje" was postami :-)

Skoro zamierzasz nas "zalewac" postami to przynajmniej od samego poczatku prosze zacznij je prawidlowo (wedlug zasad opisanych w regulaminie) tytulowac. :|

czy filtr przeciwpyłkowy to to samo co filtr powietrza?

Teoretycznie to jedno i to samo ale praktycznie w BMW to dwie rozne rzeczy.

Filtr zwany "filterem powietrza" ma za zadanie oczyszczac powietrze zasysane przez silnik, natomiast filtr zwany "filtrem przeciwpylkowym" ma za zadanie oczyszczac powietrze ktore jest wdmuchiwane do wnetrza kabiny. :wink:

Opublikowano

Witam,

dzieki za informacje. Poszukam na forum gdzie się znajduje filtr powietrza (nie ten kabinowy, bo ten wymienilem).

Pozdrawiam

Piotr