Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli kiedyś potrzebowałeś podpiąć się pod sondę lambda w swoim samochodzie to jest bardzo prosty sposób. Sterownik gazu musi mieć podciągnięty sygnał z sondy, żeby wiedzieć jak ustawić dawkę gazu w danym momencie, więc wystarczy odnaleźć ten jeden kabelek i wpiąc miernik między nim a masą pojazdu.

Dla sterownika:

- Autronic AL-700 - kolor fioletowy

- Landi - kolor fioletowy

Nie wiem jakie kolory są w innych sterownikach ale jeśli ktoś wie to proponuję dopisywać w odpowiedzi wątku. Pozdrawiam :).

Opublikowano
Do sterownika gazu, w moim przypadku AL-700 doprowadzona jest wiązka przewodów i dopięta do sterownika za pomocą wtyku dwurzędowego. Jest tam kilkanaście przewodów z czego jeden ma kolor fioletowy. Powinien on iść w parze z brązowym. Fioletowy to jest sygnał z sondy lambda a brązowy to powrót do sondy. Generalnie w obwód sygnału z sondy lambda wpięty jest w szereg sterownik gazu. Nie wiem gdzie u Ciebie jest umieszczony sterownik, u mnie pod maską lata sobie luźno. Musisz go odnaleźć i zlokalizować filetowy przewód zaraz przy wtyczce od sterownika. Wyciągnij tę wtyczkę, ona trochę przypomina komputerową wtyczkę od płyty głównej, i wepnij jakiś kabelek we wtyczkę od tyłu w miejsce gdzie jest pin z fioletowym kabelkiem. Wepnij wtyczkę i upewnij się, że kabelek ma połączenie. Teraz przygotuj sobie miernik, przełącz na pomiar napięcia tylko najlepiej tak, żeby wskazywał jedno lub dwa miejsca po przecinku (jak ustawisz za mały zakres to będą zbyt duże skoki napięcia i ciężko będzie coś ustalić), podepnij plus miernika pod kabelek, który wpiąłeś w sterownik a minus miernika gdzieś do masy samochodu. Odpal silnik na benzynie, nie przełączaj na gaz, rozgrzej go nieco. Praktycznie od razu powinieneś zauważyć, że napięcie będzie oscylowało wokół 0,5V i będzie dość stabilne. Przełącz sobie na gaz i wtedy odczytuj napięcie. Pozdrawiam.
  • 2 tygodnie później...