Skocz do zawartości

[e36] uklad chlodzenia - do czego ten obieg?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BE51&mospid=45188&prod=19920200&btnr=11_1158&hg=11&fg=35

1. Czy jak termostat jest zamkniety (mały obieg) to wężem nr. 1 powinninna plynąć woda czy nie? W ogole ktoredy idzie maly obieg w e36?

2. Do czego sluzy obieg wychodzacy wężem nr 4?

a moze wlasnie waz nr 4 to maly obieg?:lol: tylko jaki sens mialoby puszczanie go przez chlodnice.... :?:

w e30 to bylo prostsze...termostat na wierzchu, dwa weze z chlodnicy, a tu jakies kombinacje... :(

Zbir
Opublikowano

Teraz male pytanie czy masz jakis problem z obiegiem czy poprostu chcesz wiedziec ?

Jedno jest pewne jesli termostat jest zamkniety to jest tak zwany krotki obieg wiec po co ma plynac woda w wezu nr 1 :D czy tez nr 2 :D

Pozdrawiam !

BMW RULEZ - Drive It And Believe It ! [ skype driftm3 ]
Opublikowano

no wlasnie mam popularny ostatnio problem z wolnym nagrzewaniem sie silnika i slabym ogrzewaniem w aucie i czytając poprzednie posty na ten temat probuje dojsc przyczyny... chce porownac temperatury węża z małego obiegu z wężem z dużego obiegu aby stwierdzić czy termostat jest sprawny. A wiec skoro waz nr. 1 nie nalezy do małego obiegu a u mnie nagrzewa on sie rownomiernie wraz z nagrzewaniem sie silnika to jednoznacznie wskazuje to na termostat.

I wlasnie co do tego chcialem sie upewnic, dzieki.

Ale przydalaby sie jeszcze informacja czego dotknąć aby porównac temperature małego obiegu...?

A co do węża nr. 4 to po prostu chcialbym wiedziec do czego sluzy.. z czystej ciekawosci:)

Zbir
Opublikowano

Ja mialem taka sytuacje auto bardzo powoli sie nagrzewalo !

Teraz to moge powiedziec bo wymienilem termostat i widze co sie teraz dzieje ze moment jest cieplutko!

Gdy zerknalem okiem na termostat gdy siedzial jeszcze w glowicy wydawalo sie ze jest ok lecz nie dawalo mi to spokoju.Kupilem nowy wyciagnalem ponownie stary i do garnka z ciepla woda.

Stary bardzo powoli sie zamykal co jest niepoprawne a w koncowej fazie caly czas byl lekko nie domkniety co zauwazylem pod swiatlo !

Wymienilem i jest ok !

BMW RULEZ - Drive It And Believe It ! [ skype driftm3 ]