Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Po niedzielnej ulewnie zastałem auto dryfujące w garażu.Poziom wody był do zderzaka,woda doszła do siedzeń.Auto w takim stanie tkwiło gdzieś z 1,5h.zaraz zostało wypchnięte i zaczęło się suszenie.Podłoga wyciągnięta nawiew chodzi już dobę generalnie podłoga zrobiła się już sucha.Moje pytanko dotyczy -co dalej.Czy pomimo krótkiego czasu kąpania i praktycznie suszenia od razu,auto będzie i tak 'podwodniakiem' i po czasie zacznie wychodzić produkt uboczny czy raczej nie powinno się nic zmienić.Chodzi mi o późniejszą korozje i ewentualne gnicie materiałów.

Dzięki i pozdrawiam!

Opublikowano

Jeśli porządnie osuszysz "na pieprz" to nie powinno być problemu - nie wiem jak tam z profilami zamkniętymi - jesli były odpowiednio zabezpieczone to tez sie nie przejmuj. Jak auto idealnie wyschnie (najlepiej w upalny dzień na słońcu) to potraktuj go dodatkowo konserwacją (zarówno profile zamknięte jak i podłogę od wewnątrz i z zewnątrz). Miałem podobny przypadek z poprzednim autem (akurat był to golf mk3) - podjałem w/w kroki i nawet po 1.5 roku (moment sprzedazy) żadne niespodzianki nie powychodziły.

Najgorzej jak auto stoi długo w wodzie powodziowej - wiadomo - szlam, błoto i muł trzymają wilgoć jak gąbka i wtedy jak wejdzie to wszystko w profile to juz jest pozamiatane - nie wyschnie to nigdy , jesli była to czysta woda to przypadek jest znacznie korzystniejszy.

ps. Najlepiej jakbyś w upalny dzień pojeździł nim .... wtedy go porządnie przedmucha.

Powodzenia.

Opublikowano
No dzięki.Zrobię jak piszesz.Woda nie była brudna.Widać po tapicerce na bokach,siedzeniach itd. Dmucham cały czas!Pozdrowionka!