Skocz do zawartości

525tds nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. mam nadzieje ze dobrze szukalem bo nie znalazlem mojego problemu na forum.

525 tds 95 rok jezdzil swietnie ale mial wycieki z przewodow wyskiego cisnienia (tych co ida z pompy do wytryskow) zdjalem kolektor ssacy i dokrecalem kazdy przewod. juz nie cieknie ale nie chce odpalic na zimnym. samej pompy nie ruszylem wiec nic tam nie przestawilem. w czym moze byc przyczyna?? te cienkie przewody podcisniena??? jak krece to chce odpalic ale nie moze tak jak stary zapowietrzony desel. jak w koncu odpali pochodzi 1 min to juz pali na dotyk. przeczytalkem cos o czujniku cisnienia paliwa moze to jest to ale nie wiem gdzie to jest za ktrotko mam swoje cudo moze ta pompa w baku??? ale jak by to byla pompa w baku to czy by w ogole odpalil??? :mad2: :cry2: pomozcie panowie to juz probowalem chyba wszystkiego

Opublikowano
Sprawdz czy w wezyku miedzy filtrem paliwa a pompa nie cofa sie paliwo (czyli czy jest np rano w wezyku). Jezeli go nie ma to wstaw zawor zwrotny miedzy pompe a filtr i to rozwiaze problem.
Opublikowano

a problemy z odpalaniem masz nawet jak masz zatankowane paliwo do pełna?.

u mnie jak jest poniżej pół baku to rano kręci dłużej - ok 5 s, jak mam pełny bak odpala na dotyk- zdiagnozowałem na 95% padniętą pompę paliwa w baku.

Opublikowano

sprawdz czy jak przykręcałeś kolektor to czy nie przycisnołeś nim tego kabelka do czwartego wtrysku .

kolega tak zrobił tydzień temu i do teraz nie umi przeboleć że tego nie zauważył bo w warsztacie za zdiagnozowanie tego skasowali go 50zł (też nie chciał zapalać a jak palił to w trybie awaryjnym że ledwo jechał ale za to chwilowe zużycie paliwa spadło do poniżej 10)

Opublikowano
  • Autor
a idzie sprawdzic czy ten wezyk jest przycisniety bez sciagania kolektora?? co to zaworu to juz nad tym myslalem nie drogi biznes ale czy nie bede mial problemu zima??
Opublikowano
  • Autor
i temu sie pytam czy nie bedzie problemu zima... bo jak sie w sklepie pytalem to mowili ze to jest dobre rozwiazania na lato ale zima moze byc ciezko.
Opublikowano

od 4 wtrysku nie wężyk tylko kabelek elektryczny , poświeć tam i poruszaj nim to będziesz wiedział czy jast luzny czy przyciśnięty

a co do zaworka to zimą nie przeszkadza ale jak pompka w zbiorniku jest sprawna to jest niepotrzebny a pompka jak padnie to i tak musisz ją wymienić no chyba że będziesz cały czas miał pełny zbiornik

Opublikowano
  • Autor
dzieki kolego wiem co patrzyc a jeszcze jedno pytanie. nie ukrywam ze jestem noga z mechaniki. powiedz jak latwo sprawdzic czy pompa w baku jest sprawna. bo slyszalem ze powinno ja slychac a nie ktorzy mowia ze nie koniecznie. jak to sprawdzic zeby nie rozbierac pol wozu???
Opublikowano
Wystarczy zdjac wezyk doprowadzajacy paliwo do filtra i wlaczyc zaplon. Powinno zaczac leciec paliwko z tego wezyka.
Opublikowano
  • Autor
hehe ten wezyk chyba fabryczny jeszcze tak zapieczony ze predzej filtr wyrwe niz wezyk sciagne:P:D