Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pękła mi końcówka sprężyny i muszę wymienić komplet n tył. Z informacji uzyskanych z ASO BMW (z 7-mio cyfrowej końcówki numeru) wynika, że mam zawieszenie sportowe. Nie patrzyłem jakie są amortyzatory. Auto z 99 roku.

Cięzko coś dostać. Zamówiłem w jednym serwisie, to przysłali jakieś AD po 175zł bez, żadnych oznaczeń i zrezygnowałem. Proszę polećcie jakiś dobry sklep i może model sprężyn.

Opublikowano

Kolego a na jakich kolach jezdzisz ? I oponach ?

Widze ze pekanie sprezyn z tylu to czesty problem, ja mam w touringu chyba tez pekniete, jutro sprawdze.

Masz jakies objawy tego pekniecia podczas jazdy ?

Zobacz temat tudm'a :

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=50504&start=60

Dorwal gdzies Lesjöforsy za 140 zl/szt. (a ja uwazam ze to dobra firma) . :oops:

pozdr.

Piotrek

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

Obecnie mam alu 17" i opony 235/40. Przyzwyczaiłem się już do takich laczków, chociaż na początku fruwałem po drodze.

Zauważyłem, jak pękła mi opona przy 150km/h (cudem uniknąłem katastrofy, nawet alu nie ucierpiało) Zmieniałem koło, patrzę, a tu sprężyna ułamana na końcówce. Zardzewiałe ułamanie, czyli już od roku tak jeździłem. Samochód jest znacznie obniżony, z uwagi na swe sportowe zawieszenie, przez co mam problemy z podnośnikami w serwisach. Czasami przy wybojach słyszę z tyłu stuknięcie i myślę, że to właśnie ta sprężyna. Dziwne, że po ułamaniu sprężyny auto nie siadło na tyle. Wygląda normalnie.

Opublikowano
Dołącze sie do tematu. Z lewej strony z tyłu od nadkola dokoła mam 2-3cm wiecej luzu niż z prawej. Myslałem ze jak zatankowałem do pełna to mi sie prawa strona lekko "obwiesiła" ale wyjechalem bak a samochód siedzi krzywo. Czy to może być ta spręzyna- czy jak jest pęknięta gołym okem bez zdejmowania koła można zauwazyć? Jakis test na sprawdzenie spręzyn znacie czy tylko optycznie? Czy z pękniętą spręzyną auto powinno zachowywac sie jakoś podejrzanie czy niekoniecznie???
Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)