Skocz do zawartości

Szyba elektryczna nie opuszcza sie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od początku w mojej E34 nie działała tylna prawa szyba. Ostatnio postanowiłem coś z tym zrobić. Zdjąłem tapicerkę i okazało sie ze silniczek od szyby był wogóle nie przykręcony. Przykręciłem go i teraz mam problem. Działa tylko w jedna stronę, mogę podnieść szybę ale nie mogę jej opuścić. Gdy włożę go "na odwrót" mogę szybę opuścić (tym samym przyciskiem którym wcześniej podnosiłem) ale nie mogę jej podnieść.

Co to może być? Silniczek do wymiany czy może jakiś bezpiecznik.

Pozostałe 3 szyby działają bez zarzutów. Brakuje mi już pomysłów. Z góry dzięki za wszelką pomoc.

PS: Mam nadzieje że opisałem to w miarę zrozumiale. Opcja szukaj nie dała efektu więc założyłem nowy temat.

Opublikowano

hmm..

moze cos z przelacznikiem (ewidentnie niedziala zmiana biegunowosci)

podlacz na krotko silniczek a potem odwrotnie podlacz kabelki i zobacz czy silniczek kreci w obie strony

Opublikowano

Podłączony na krotko silniczek kreci w obie strony, opuszcza i podnosi. Nie jest to wina samego przyciski, bo nie mogę opuścić szyby ani tym w dziwach ani tym co mam kolo kierownicy. Podłączałem inny przycisk i tez tylko podnosił szybę.

Co jeszcze może powodować ze nie zmienia tej biegunowości?

Opublikowano
w takim razie pozostaje sprawdzic w schemacie elektrycznym czy sterowanie nie odbywa sie poprzez jakis przekaznik lub jakas przerwa w obwodzie (moze gdzies przetarty kabelek)z boku w slupku wchodza przewody do wielozlaczki, wyjmil wtyczke zobacz jak wygladaja styki(moze cos zasniedzialo), albo.. cos nie tak z modulem domykania szyb
Opublikowano

Witam.

Właśnie co temat przerabiałem wczoraj tylko że z prawą przednią,acz klowiek u mnie wystepuje zacięcie mechaniczne ale za to najpierw zorientowałem się jak to działa.Nie wiem jak jest u ciebie (bo ja mam elektrykę tylko na przód)ale sterowanie odbywa się przez przekaźniki które są w module tak zwanym konfortu(ja bym to nazwał po prostu modułem przekaźnikowym,nic innego tam nie ma tylko przekaźniki)pod tylnią kanapą.Słuchaj,zdejmij kanape i słuchaj czy jak naciskasz przycisk pykają przekaźniki,najprawdopodobniej ten od opuszczania tej szyby nie pyka dlatego nie chodzi.Niestety który to jest ci nie podpowiem:( Ale zawsze możesz spróbować metodą rosyjskiego naukowca i wynalazcy "macajewa".Wyjmij moduł z obudowy i włuż na "golasa", bedziesz widzieć które przekaźniki pracują.Albo coś na ścieżkach,albo przekaźnik,według mnie jaszybciej tam coś wysiadło, no chyba że coś w instalacji po miedzy przyciskiem a modułem,bo jeżeli chodzi w góre to do silnika instalacja jest ok.

Powodzenia