Skocz do zawartości

[e28] silnik 2,7 - pasek napędzający alternator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy pasek napędzający alternator napędza też pompe wodną. Bo on piszczał ale teraz to jest tak luźny że hej i są takie objawy ze alternator nie wyrabia przygasa lampki jak dam mu od cholery obciążenia i temp jest troche wyższa jakby pompa nie wyrabiała czy dobrze dedukuje?? Jak pasek lużny to może byc wyrzsza temp plynu?? ona nie skacze tylko od wczoraj jak ten pasek juz chyba ostatnie dzwieki wydal z zsiebua temp podniosla sie na srodek wskaznika zawsze byla yroche na lewo ze termometr na blacie bylo wdac. I tu moje 2 pytanie w jakim miejscu prawidłowo powinna byc ta wskazówka w e28 jak jest dokladnie na srodku jest ok ???
Opublikowano

Nie wiem jak sprawa się ma w e28 ,ale na ogół zasada działania czujnika temp. jast taka sama we wszystkich BMW i nie tylko tzn. jeżeli jest na połowie -znaczy ok. :)

Co do paska ,faktem jest że jażeli jest za luźny to ma prawo ślizgać się na kole pompy wodnej ,a co za tym idzie wzrost temp. na wskaźniku oczywiście :wink:

Wymień pasek

Opublikowano
tym bardziej ze obiawy niedoladowania akumulatora i wzrost temp pojawily sie razem wic wskazuje to na pasek ktory jest bardzo luzny. Chcialem go wymienic ale nie mam pojecia jak zdjac pasek od wspomagania bo bez jego zdjecia nie wymienie paska od alternatora
Opublikowano
po prostu popusc pompe wspomagania - przeciez ona tez ma regulacje - bardzo podobna jak w alternatorze...popuszczasz 2 srubki i pchasz ja w strone silnika - i pasek schodzi :)

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
niewiedziałem dzieki, ja myślałem już o patencie ze bede krecił walem a srubokretem ściągne ten pasek na zasadzie przerzutki. A tak apropo wałem w prawa czy lewą strone sie kreci???