Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Mam pewien problem, od jakiegoś czasu świeci mi kontrolka od ABS-u. Co może być przyczyną??? Jeszcze nic z tym nie robiłem bo nie wiem od czego zacząć?
Opublikowano

No to zacznij od sprawdzania czujników bo to najczęstsza przyczyna.

A gwoli ścisłości to na tej stronie są chyba ze 2 tematy z absem.

Opublikowano
Jesli abs wogole nie dziala mozesz sprawdzic czy nie ma nalotu na wtyczce elementu sterujacego abs, albo czy nie trzeba go wymienic

Witam kolego możesz mi napisać gdzie sie znajduje sie ten element sterujący ABS i jak wiesz przekaźnik od ABS-U bo sprawdziłem wszystkie czujniki miernikiem i są ok bylem na kompie 3 razy i zawsze mówili ze czujnik tylko każdy mechanik mówił ze inny. Dodam ze w puszce pod maską nie mam żadnego przekaźnika z oznakowaniem ABS.

I proszę mi napisać jak wygląda ten sterownik abs bo za schowkiem (domyślam sie ze tam właśnie jest) mam pare dziwnych puszek do których biegną wiązki kabli.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Jest to w prawym narozniku pod szyba za schowkiem tam masz urzadzenie sterujace. Szczerze mowiac to jeszcze go nie wyciagalem tylko sie do niego dobilem. Wyglada jak naped CD do PC, odczepiasz wiazke i odkrecasz puche. A dziala tobie wogole ABS, moze to jest inna usterka. Ale jesli nie zalacza sie ABS przy naglym hamowaniu to raczej komp.
Opublikowano

Witam

ABS nie działa wcale ciągle świeci kontrolka, ale jak poruszałem tymi kablami

za schowkiem i poruszałem przekaźnikami to podczas następnej jazdy kontrolka zgasła ale nie na długo.

Możesz mi wskazać gdzie mam przekaźnik do ABS-u bo nie mam żadnego oznakowania oto zdjęcie:

http://img505.imageshack.us/img505/9613/20070607003zx6.jpg

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Opublikowano

mam podobną sytuację, wczoraj rano zapaliła się kontrolka (poprzedzone to było przepaleniem się bezpiecznika od przedniej lampy - światło mijania). po tym jak ruszyłem samochodem to na chwilę zgasła a potem znów się zapaliła, wdzięczny będę jeśli wskazówki dla mojego przedmówcy pojawią się w tym wątku bo sam nie wiem co robić :/

a może abs ma swój bezpiecznik? i to jego wina?

doradźcie od czego zacząć sprawdzanie, czy jechać do serwisu i podpinać go pod kompa, czy też domowym sposobem można coś sprawdzić?

(jutro spróbuję dobrać się do kabli za schowkiem)

Opublikowano

Witam

Tak ma w moim e36 1,8tds 98r. mam aż 3 bezpieczniki od abs-u na pokrywie puszki od dołu jest opis, ja mam wszystkie ok może to właśnie przekaźnik ale nie wiem który to jest.