Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem z ruszaniem a mianowicie kiedy chcę ruszyć bardzo szybko to szarpie samochodem kiedy dodaje wiecej gazu !! nawet jak puszczam sprzęgło ruszając bez gazu, ruszę, samochód jedzie powolutku a kiedy wcisne pedał gazu zaczyna go szarpać..Na innych biegach nic podobnego się nie dzieje !! Jeżeli ktoś zna rozwiązanie mojego problemu będę bardzo wdzięczny !! Byłem u mechanika ale koleś chyba nie w temacie z Bemkami niestety nic nie poradził..Podpiął do Kompa ale nic nie wykazało, żadnych błedów..Proszę o radę !!
Opublikowano

Hmm.. nie wygląda to na problem z przepływem powietrza czy zapłonem. Pachnie raczej sprzęgłem albo przegubem-łącznikiem na wale pędnym.

Poszukaj na formu o "kangurach" - może masz podobne objawy?

Opublikowano

ja mam to samo . rowniez otrzymalem odpowiedz ze to moze dolot ( wymienilaem go i jest szczelny ) , przeplywomierz ( oby nie.. nie wiem jak go sprawdzic ) .. nauczylem sie dodawac wiecej gazu i wtedy sie nie krztusi..ale nie wiem jak rozwiazac nadal ten problem..

pozdrawiam

Opublikowano
Mam problem z ruszaniem a mianowicie kiedy chcę ruszyć bardzo szybko to szarpie samochodem kiedy dodaje wiecej gazu !! nawet jak puszczam sprzęgło ruszając bez gazu, ruszę, samochód jedzie powolutku a kiedy wcisne pedał gazu zaczyna go szarpać..Na innych biegach nic podobnego się nie dzieje !! Jeżeli ktoś zna rozwiązanie mojego problemu będę bardzo wdzięczny !! Byłem u mechanika ale koleś chyba nie w temacie z Bemkami niestety nic nie poradził..Podpiął do Kompa ale nic nie wykazało, żadnych błedów..Proszę o radę !!

Najpierw zgaś samochod, sciągnij wtyczkę z przepływomierza, zapal i przewieź się kawałek - samochód moze być słabszy ale nie powinno szarpać - jeżeli to się potwierdzi to juz na 100% lewe powietrze.

Jezeli nie to szukaj dalej a jezeli tak to na 99% winna jest guma pomiędzy przepustnicą a przepływomierzem - juz kilka razy sie z tym spotkałem ze na 1 biegu są problemy a na wyższych biegach jest wszystko ok.

Zeby nie inwestowac bez potrzeby na próbe możesz ja zdjac "uszcelnic" zuzywajac kilka rolek izolacji i zmoantowac spowrotem - jak pomoze to wiadomo co trzeba kupić :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeżeli szarpie zużyte sprzęgło (docisk, nie tarcza), to dość łatwo to wyczuć, że problemy są gdzieś w napędzie (czy jak to nazwać), a nie w silniku - ciężko to opisać - może wrażenie jakby tylne koła traciły i łapały przyczepność na przemian.

W każdym razie objawy występują w takich samych okolicznościach - tylko na jedynce i tylko przy dodawaniu gazu.

Opublikowano

Najpierw zgaś samochod, sciągnij wtyczkę z przepływomierza, zapal i przewieź się kawałek - samochód moze być słabszy ale nie powinno szarpać - jeżeli to się potwierdzi to juz na 100% lewe powietrze.

Jezeli nie to szukaj dalej a jezeli tak to na 99% winna jest guma pomiędzy przepustnicą a przepływomierzem - juz kilka razy sie z tym spotkałem ze na 1 biegu są problemy a na wyższych biegach jest wszystko ok.

Zeby nie inwestowac bez potrzeby na próbe możesz ja zdjac "uszcelnic" zuzywajac kilka rolek izolacji i zmoantowac spowrotem - jak pomoze to wiadomo co trzeba kupić :)

Pozdrawiam

Kurcze wielkie dzieki gdyby nie ty to nawet bym pod maske nie zajrzał a ewidentnie widać było że guma przepływomierza jest pęknięta

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//images24.fotosik.pl/42/8d5472e4972d9e87.jpg

zaizolowałem tak jak mówiłeś taśmą i idzie teraz idealnie nawet nie drgnie :) Jeszcze raz wielkie dzięki !! Tylko nie rozmumiem jak mechanik mógł tego nie dopatrzeć szukał wszędzie tylko tam gdzie nie trzeba !! Nadawałby sie do programu "Usterka" Popisał się strasznie :mad2: !!!Pozdrawiam !!