Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w końcu muszę się zapytać

czytam to forum od jakiegos czasu i widzę że 2.5 l w trasie pali kolegom ok 8/9 litrów mnie nie chce zejśc poniżej 10 l/100

w mieście 12 l jest do przyjęcia ale w trasie to już dużo kiedy w zeszłym roku kupiłem auto i wracałem nim do domu (łańcut - warszawa) paliło mi wg. kompa 7L to bardzo się cieszyłem chociaż jechałem na emeryta (120 - 130) niestety niepodobał mi się dzwięk silnika (wycięty kat) no to go odrazu kazałem wstawić i chyba to było to co spowodowało taki wzrost spalania jednak kat jest nowy i nie powinien aż tak zdusić motoru ażeby spalanie wzrosło aż tak co może byc przyczyną takiego spalania dodam jeszcze co tez może byc ważne auto bylo 2 litrowe jednak wymieniono motor na 2,5 zostawiając zapewne skrzynię od 2.0 nie mniej to i tak paliło owe 7/100

sonda działa , jednak wczoraj zauważyłem że są dwie a jedna nie jest wcale podpięta :idea: może 2 litry tak jak u mnie w e-34 chodzi na jednej toi tak prawdopodobnie nic nie zmienia bo kabelek od tej drugiej napewno nie był podłączony

proszę o jakieś sugestie

niestety jeśli nic nie pomoże to chyba będę na bakier z ekologią i kata poiweszę sobie w garazu

Opublikowano

Mi też kiedyś na trasie palił 7-8 litrów, a teraz wychodzi około 10l - niestety to zależy od wielu czynników - wystarczy jechać pod wiatr i już jest więcej - u mnie też jest drastyczna różnica nawet pomiędzy 120 a 140km/h, do tego klima trochę ciągnie.

Pojedź emerycko w trasę i zobacz jak wychodzi.

No, a jeżeli skrzynia jest od 2.0 (jeżeli 2.0 ma krótsze przełożenia) to będzie więcej palił od normalnego 2.5, bo na większych obrotach się jeździ (ale to raczej minimalnie).