Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Co możecie powiedzieć o silniczku 1.8 75 KW - 105 koni w E 30 z 1985

mam auto 4 dni i jeszcze nic o nim nie wiek - bujnąłem do 160 km/h i dalej nie chce iść a powinien .....

odpala sprawnie - pracuje równo , nie szarpie , nie mam większych wycieków - spalił mi przy 120 km/h w trasie 6,5 litra

Czy ktoś robił remont - całkowity lub częściowy

chcę doprowadzić auto do stany tip top prawie idealnego - na co zwrócić uwagę ??

jakie macie doświadczenia z remontem ???

Pozdrawiam

Mario

Opublikowano

Hej!

To jest silnik M10 na wtrysku i w sumie jest on uważany za najlepszą czterocylindrową jednostkę napędową w E30. Prędkość maksymalna jego wynosi 182km/h, więc Twoje 160 nie jest złym wynikiem biorąc pod uwagę 22 lata na karku tego auta. Myślę że po remoncie silnika będziesz w stanie zbliżyć się do katalogowej prędkości...

Jeśli chodzi o remont tego silnika, to Ci nie powiem, bo mam zupełnie inny, ale w kwestiach nadwozia radzę uważać na rdzę (auta z 1985 nie miały ocynku jeszcze). Rdza lubi progi, nadkola, ranty błotników okolicę wlewu paliwa, podszybie i tak dalej:)

Pozdrawiam i gratuluję zakupu

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

• Członkowie klubu
Opublikowano

Na zimę odstawiam autko na gruntowną renowację

skrobanko - szpachlowanko - spawanko .... no i właśnie pomyślałem o remonciku silniczka ale może tylko jakiś częściowy :shock: ????

Przebieg nie jest do odtworzenia - niby 216.00 ale ja typuję jakieś 400 - 500 tyś i to tylko dlatego taki mały , że to kabrio-baur :wink:

dzielcie się wiedzą

Pozdro

Mario

Opublikowano

Hej, od 2 dni jestem posiadaczem podobnego autka- jak na razie 180 km/h na obwodnicy trójmiasta :) to moje pierwsze bmw i zaskoczyło mnie już pare razy np. nie wiedziałem do czego jest ten worek w bagażniku :duh:

nie mam do autka instrukcji i nadal nie wiem do czego służy kolorowy pasek pod zegarem ( 6 kwadracików, 4 w kolorze zielonym , jeden żółty i jeden czerwony)

Tak jak kolega wcześniej napisał trzeba uważać na rdzę przy nadkolach oraz w rogach drzwi. Podobno problem jest też z progami ale mnie narazie ok

No i okrutne spalanie - w 2 dni spaliłem 300 zł ... dla mnie to kosmos , wcześniej jeździłem VW Vento z gazem i 100 km kosztowało mnie może z 20 zł...

pozdrawiam !

Opublikowano
nie mam do autka instrukcji i nadal nie wiem do czego służy kolorowy pasek pod zegarem ( 6 kwadracików, 4 w kolorze zielonym , jeden żółty i jeden czerwony)

pozdrawiam !

Ano te kontrolki to wskaźnik inspekcji olejowej. Procesorek oblicza ile przejechałeś kilometrów i i inne czynniki wpływające na stan silnika. Wraz z upływem kilometrów kolejne cegiełki gasną, aż zapala się żółta, a następnie czerwona - przypominają one, że najwyższy czas na zmianę oleju i nie tylko. Nad nimi zapali się Oil Service.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
A czy z tym silniczkiem pójdzie skrzynka od nowszego 1.8 M40 ?

Pozdro

Mario

Nie pójdzie.

E30 318IS Rally
Opublikowano

pozdrawiam !

Ano te kontrolki to wskaźnik inspekcji olejowej. Procesorek oblicza ile przejechałeś kilometrów i i inne czynniki wpływające na stan silnika. Wraz z upływem kilometrów kolejne cegiełki gasną, aż zapala się żółta, a następnie czerwona - przypominają one, że najwyższy czas na zmianę oleju i nie tylko. Nad nimi zapali się Oil Service.

Pozdrawiam

wielkie dzięki, jak narazie wszystko gra, chyba się zakochałem w tym aucie :oops: