Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam 318 z 98 roku. Niedawno kupiona i auto troche stalo.Zauwazylem dosc konkretny rant na tarczach z przodu i przy chamowaniu czuje pulsowanie na pedale i na kierownicy. Dramat zaczyna sie powyzej 110 km/h. Przy srednio intensywnym hamowaniu trzesie juz mocno kierownica i na dodatek sciaga na lewo troche.Troche pojezdzilem i pochamowalem i na moje oko troche sie poprawilo jak sie tarcze i klocki przytarly. I tak licze sie ze ze zmiana tarcz ale moze wyatrczy przeszlifowac i zmienic klocki? Mam nadzieje ze to nic w zawieszeniu bo nic nie stuka podejrzanie i bez hamowania jedzie prosto jak sie pusci kierownice. Dradzcie prosze jak wiecie co to moze byc. Dzieki
O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Na moje oko to masz krzywe tarcze. Jeśli są dość grube to można je przetoczyć ale jeśli nie są już pierwszej młodości to warto wymienić na nowe. Ja miałem podobny kłopot - wymieniłem tarcze i klocki i jest gicio.

Była: BMW E36 320i Sedan (vanos) - 94r

Było (i więcej nie będzie): Opel Vectra B 2.0 16V CDX - 98r

Nie zrozumieją ci którzy nie obcowali z BMW sam na sam!!!

Opublikowano
Dzieki stary, tez mam nadzieje ze to tylko tarcze a to na szczescie nie jest droga impreza.Oby tylko nic z zawiasem. Jescze raz dziekuje
O Tempora! O Mores!
Opublikowano

no i nie zakładaj kilka razy takich samych tematów ... bo widzę twoje 2 o identycznej tresci , praktycznie jeden po drugim

- Pią Lip 20, 2007 9:44 pm

- Pią Lip 20, 2007 10:49 pm

:nienie:

Opublikowano
Sorry moj blad, za pierwszym razem mi sie temat postu nie dokleil. Ale nie przesadzajmy z tymi rygorami :hand:
O Tempora! O Mores!
Opublikowano

Z doświadczenia wiem że to wina tarcz o ile to "bicie" na kierownicy i pedale występuje tylko podczas hamowania.

Mówiłeś że auto "trochę stało", trochę tzn ile :?:

Ale po kilkumiesięcznym postoju zainteresowałbym się wszystkimi zaciskami (czy któryś nie stoi) oraz płynem hamulcowym czy nie stracił swoich właściwości.

A co do toczenia tarcz to :nienie: polecam tego patentu. Można zaoszczędzić na nowych i np delikatnie wytartych tarczach przez brak klocka albo kosztujących kosmiczna cenę. Zdarza mi się osobiście toczyć ludziom lecz sam im to odradzam...

Sorki że sie tak rozpisałem :D

Opublikowano

Tylko podczas hamowania to sie dzieje. Bez hamowania jest poezja i auto jedzie cudnie. Nie ma co, chyba trzeba je bedzie wymienic i juz. A troche stalo bo to bylo drugie auto w rodzinie wiec raczej nie dlugo a czesto stalo. Ostatnio 2 tygodnie w komisie. Poza tym jest igla. tylko z klimatronikiem jeszce mam maly problem ale to juz inna bajka...

Dzieki za fachowa rade.

O Tempora! O Mores!