Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam maly problem z predkosciomierzem, a w zasadzie nie bardzo wiem czy mu wierzyc, mam watpliwosci w jego wskazania,poniewaz na nawigacji, GPS-ie pokazuje inna predkosc niz na predkosciomierzu, komu wierzyc?? dodam ze mam kola 245/45/17 silnik 2,5 benzynke, ale tylny dyfer zostal od 1,8is (taki silnik byl jeszcze niedawno w tym aucie) liczniki sa przelozone od 325 (Odchylki wskazan predkosciomierza do gps-u sa okolo -8 km/h niezaleznie od predkosci z jaka jade) Jak macie jakies sugestie to bede wdzieczny.
Opublikowano
Masz zdecydowanie za dużą średnicę koła. Powinno być 215/45/17. Już to powoduje błąd w odczycie prawie o 4km/h. Reszta może być spowodowana właśnie dyfrem bo tam też jest chyba czujnik ale nie jestem pewien na 100%.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Masz zdecydowanie za dużą średnicę koła. Powinno być 215/45/17. Już to powoduje błąd w odczycie prawie o 4km/h. Reszta może być spowodowana właśnie dyfrem bo tam też jest chyba czujnik ale nie jestem pewien na 100%.

Tak na marginesie: w E36 325i powinny być zamontowane 225/45R17 lub 235/40R17, rozmiaru podanego przez wr producent nie przewidział dla tego modelu (a przynajmniej nie ma nic w instrukcji obsługi)

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg

Opublikowano (edytowane)
Ja mam taki rozmiar jak 235/40R17 i jakos problemow z tym nie mam Edytowane przez cn_igi
Opublikowano
Dzieki bardzo za odpowiedz,male sprostowanie sprawdzilem dzisiaj sprawdzilem dokladnie jakie mam opony, sa 235/45/17 czyli sa i tak za duze z tego co piszecie, ale nie bede narazie wymienial bo mam prawie nowe opony, tylny dyfer juz lezy w polsce w garazu i w wakacje bede wymienial. Czyli jezdzac mam bardziej wierzyc GPS-owi. Dzieki i pozdrawiam
Opublikowano
Dzieki bardzo za odpowiedz,male sprostowanie sprawdzilem dzisiaj sprawdzilem dokladnie jakie mam opony, sa 235/45/17 czyli sa i tak za duze z tego co piszecie, ale nie bede narazie wymienial bo mam prawie nowe opony, tylny dyfer juz lezy w polsce w garazu i w wakacje bede wymienial. Czyli jezdzac mam bardziej wierzyc GPS-owi. Dzieki i pozdrawiam

nie ma sensu zmieniac dobrych opon

Opublikowano

Tak na marginesie: w E36 325i powinny być zamontowane 225/45R17 lub 235/40R17, rozmiaru podanego przez wr producent nie przewidział dla tego modelu (a przynajmniej nie ma nic w instrukcji obsługi)

Tak takie rozmiary są przewidziane. Ja napisałem 215/45/17 gdyż taka opona ma najbardziej zbliżoną średnicę do seryjnej. A kolega wspomniał że mu licznik przekłamuje.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
A no nie ma sensu wymieniac dobrych opon,wiec tego nie bede robił, dyfer wymienie bo i tak zaczal troche wyc i przeciekac po wymianie oleju (mechanik zalal go pelnym syntetykiem, a byl chyba mineralny) zastanawiam sie jak obliczyc w takim ukladzie spalanie rzeczywiste mojej slicznotki,predkosciomierz oszukuje mnie o 8 kilometrow na minus niezaleznie od predkosci, wiec jak licznik mi pokarze 100km przejechanych to ile w rzeczywistosci zrobilem kilometrow??moze ktos potrafi na to pytanie odpowiedziec??pozdrawiam