Skocz do zawartości

Utrata mocy!!! 325i słabo przyspiesza!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich! Czy ktoś mógłby mi pomóc rozwiązać następujący problem? Moje E36 325i wyraźnie straciło moc... Nie przyspiesza lepiej niż Getz 1.3 :? Wiem bo z kumplem sprawdziliśmy. Jakiś czas temu było dobrze- przyspieszenie ok. 8 s czyli tak jak fabrycznie. Ale tak, jakby stopniowo się pogarszało. Na trasie też niemiłe zaskoczenie. Przy wyprzedzaniu powyżej ok. 3 000 obr. jest taka dziura, że można się nie wyrobić :( A poza tym przy prędkości np. 120 km/h (równa jazda) wskazówka ekonometru trzyma się na jakichś 9-10l - to zdecydowanie więcej niż przedtem (ok. 7l)

Wcześniejsze objawy:

1. Po odpaleniu na zimnym było OK, potem (jak się rozgrzewał) to moc spadała. (Tzn. teraz to jest tak kiepsko, że nie czuję różnicy :( )

2. Komputer pokazuje mi "Kuhlwasser Prufung", ale wody w chłodnicy jest odpowiednio, poza tym była wymieniana 1 rok temu.

Dodam jeszcze, że nie mam LPG. Katalizator nie jest pokruszony, ale co tam z nim to nie wiem, poza tym, że przedmuch jest OK.

Co to może być?? Nie mogę znaleźć w Łodzi szpenia, który by to mógł zdiagnozować i naprawić za jakieś rozsądne pieniądze.

Jeśli ktoś może mi coś poradzić, z góry dziękuję ;)

Opublikowano

Dzięki chłopaki! Odłączyłem sondę i jest znaczna poprawa! :D Wskazówka ekonometru taż siedzi niżej. Zobaczymy jeszcze jak będzie za kilka odpaleń- możliwe, że coś jeszcze fiksuje. Przedtem było tak, że po jednym odpaleniu potrafił jechać lepiej, a po innym gorzej, ale może to też wina sondy. Podejrzewałem jeszcze np. czujnik temperatury, ale muszę jeszcze poobserwować. Piszę tak, bo zdziwiła mnie ta sonda- wymieniałem ją ok. rok temu, zaraz po chłodnicy :o

P.S.

Takie to są uroki samochodu z 91r. Zacząłem się ostatnio zastanawiać (po tych awaryjkach) jaki może mieć przebieg. Pokazuje 172 tys. km, ale ja myślę, że dawno zajechał na Księżyc i jest już w drodze do domu :mrgreen:

Opublikowano
A ze złączki od sondy nie wylała Ci sie woda? U mnie sie tam woda zebrała i raz jezdzil a raz nie (woda sie przelewała w zlaczce :duh: ). Wysuszyłem i śmiga :mrgreen: Po wymianie bedzie napewno jezdzil lepiej i wskazówka ekonomizera Ci zejdzie jeszcze nizej :cool2: