Skocz do zawartości

Pytanie o sprawy techniczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. od tygodnia jestem posiadaczem bmw 318is coupe z '94r. Mam kilka pytań. Szukałem na forum, ale arhiwalne posty niebardzo pasują do moich problemów.

1.Świeci się inspection (pomarańczowy kolor) i zegarek. Co powinienem wymienić? Chodzi mi konkretnie - jakie filtry, świece, przewody wn itp.

2. Cośnie tak z wskazówką paliwa, zatankowałem na max a pokazuje tylko 3/4 baku. Macie jakiś pomysł co to może być?

To chyba narazie tyle. Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

siemasz

1. f. paliwa, f. powietrza, płyn hamulcowy, płyn chłodniczy (zakładając, że ostatnio nie były wymieniane), poza tym sprawdzić paski klinowe i ewentualnie też wymienić

- po zakupie auta warto te rzeczy wymienić profilaktycznie i tak, skasować inspekcję i jeździć. sprzedź sobie jak wygląda olej - jak jest czarny, to też go możesz wymienić,. chyba, że jesteś pewien, że był wymieniany ... choć jak sam zalejesz, to wiesz, że nie jeździsz na jakimś syfie, który ktoś wlał do sprzedaży ... na początek trzeba niestety trochę przyinwestować, ale IMO warto

2. zrób sobie test zegarów - jeśli się okaże, że wskazówka paliwa faktycznie nie dochodzi do końca, to wymień wskaźnik paliwa, a jak się okaże, że dochodzi, to wyjmij pływak i sprawdź czy go cos nie blokuje

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
Dzięki za odpowiedź. Zrobilem test wskaźników i wskazówka działa ok. Poczekam jeszcze trochę jak się samo ni enaprawi to się zabiorę za tego pływaka ;) Mam jeszcze jedno pytanie, muszę wymienić tą pierwszą część tłumika, właściwie to nie wiem czy to tłumik jest, w każdym razie tą część łączącą silnik z tłumikiem (mam nadzieję że wiecie o co chodzi). Pytanie - czy to kosztowna sprawa? Dzięki :)