Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkim,

mam mały problem.Mam BMW 325i E 36 z 1993 roku z przebiegiem 195 tyś km.Po rozgrzaniu silnika jadąc na wysokim biegu i małej prędkości obrotowej silnika po wciśnięciu gazu przez chwilę słychać jak zawory "grają".Ostanio wymieniałem olej i jest zalana stntetykiem 5W-40 Statoil.Czy wina leży po stronie oleju ,który po rozgrzniu robi się za rzadki i czeka mnie wymiana regulatorów.Mam te auto od miesiąca i ten syntetyk dostałem od właściela.A może przejś na jakiś półsyntetyk?A jeśli któryś regulator jest poprostu do wymiany to jak znaleźć który?

Opublikowano

Witam.

Przy takim przebiegu nie polecal bym syntetyka, chyba ze chodzil na nim od nowosci ale na to przeciez nie masz gwarancji. Polecam Ci olej Valvoline Maxlive 10W-40 polsyntetyk. Bardzo dobry i po w miare przystepnej cenie. Sam go stosuje i jestem bardzo zadowolony. :wink:

• 4 lata później...
Opublikowano
witam od jakiegos czasu borykam sie z IDENTYCZNYMI objawami co kolega, mam 320i m52, jezdze na maxlife 10w40, od czego najlepiej zaczac zeby rozwiazac ten problem, sprawdzic cisnienie na cylindrach co to da??? czy wimienic popychacze,,, nie mam pojecia chcialbym sie dowiedziec czegos stad bo z tymi mechanika,mi to jest roznie ...
Opublikowano

Mysle że nie ma problemu jeżeli jedziesz na wysokim biegu i masz małe obroty to normalne to samo będzie jak będziesz jechał pod góre i na 3 naprzykład przy 1800 obrotów wcisniesz gaz auto zbierze ci sie po czasie a zawory zagrają. Wina może być też po stronie złego paliwa.

Do vince6 ja leje pełny syntetyk 0W40 przy przebiegu 220 tyś ale wiem że wczesniej był syntetyk.