Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8.5l przy V8 8) 8) 8) ;-) - nierealne, albo błąd pomiaru, albo komputer źle pokazuje, albo, albo ...

Poczatkowo tez tak myslalem i nie sugerowalem sie wskazaniami komputera. Ale... auto kupilem w Wiedniu, benzyny bylo bardzo malo - rezerwa swiecila sie bez przerwy. Zatankowalem rowno 50l i wrocilem autem do Wroclawia. 475km i rezerwa nawet nie blyskala. Wniosek: spalanie napewno sporo ponizej 10l. Oczywiscie jechalem spokojnie, nie znalem auta i nie wiedzialem czy nie siedzi w nim jakis bakcyl. Nie zmienia to jednak faktu, ze spalanie mile zaskakuje.

To narazie wychodzi, że spalił ok. 10l/100km. Rezerwa zawsze od razu świeci - nigdy nie miga w tych samochodach. Nie mówiąc o tym, że rezerwa raz się zaświeci przy 9l, a innym razem nawet przy 12l (sprawdzone) ...

Przy takich założeniach jak podałeś to równie dobrze mogłeś napisać 5l/100km, jak i 10l/100km ...

Załącz sobie średnią na komputerze, wyresetuj i sprawdź ile pali, ja mam taką "manię" i sobie non stop sprawdzam w różnych warunkach itp.

Mój rekord to jest to co napisałem ok. 9l/100km, jadąc (napisałem 90-100km/h, ale w zasadzie to powinienem napisać 70-100km/h -) bardzo spokojnie (jechaliśmy razem z drugim samochodem, znacznie słabszym i kierowała starsza osoba ...) i na trasie, po zresetowaniu średniej jak silnik był całkowicie nagrzany (nawet to jest bardzo istotne !) i juz po wjechaniu na trasę (tak więc nie było dojazdu po mieście do trasy itp.).

W ogóle w tym samochodzie zejść poniżej 10l/100km to jest już niezły wynik (tylko trasa, płynna jazda i max. ok. 120km/h).

Należy jeszcze zaznaczyć, że u mnie (bez urazy !) jest sporo oszczędniejszy silnik i "samochód" (aerodynamika, nowsza skrzynia biegów i zużycie jest przynajmniej ok. 1l/100km mniejsze

PS Chyba, że faktycznie jechałeś (tak jak napisałem) średnio 80-100km/h i były warunki na drodze bardzo dobre (mały ruch i jechałeś płynnie) to jeszcze jestem w stanie uwueżyć w taki wynik ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Rezerwa zawsze od razu świeci - nigdy nie miga w tych samochodach. Nie mówiąc o tym, że rezerwa raz się zaświeci przy 9l, a innym razem nawet przy 12l (sprawdzone) ...

Heh... napisalem jedynie przyklad. Auto uzytkuje od paru ladnych miesiecy i wiem, ile wlewam paliwa. Nie wiem jak bedzie w zimie (pewnie wiecej) ale do tej pory przy spokojnej jezdzie znacznie ponizej 10l.

Załącz sobie średnią na komputerze, wyresetuj i sprawdź ile pali

Test: dzisiaj, godzina 14.00. W aucie dwie osoby, zadnych bagazy ani dodatkowego ladunku. Trasa: Wrocław (ul. Traugutta) - Siechnice - Oława - Brzeg - Opole (ul. Partyzancka). Jest swieto narodowe, a wiec ruch troche mniejszy niz zazwyczaj. Komputer zresetowany przed samym wyjazdem, ale juz na rozgrzanym silniku. Z pedalem gazu wstrzemiezliwie, predkosc 100-130km/h. Brak wiekszych utrudnien w ruchu. Srednia spalania wg komputera: 8,4. Oczywiscie ma znaczenie fakt, iz zarowno poczatek jak i koniec podrozy mial miejsce na obrzerzach miasta przy samym wylocie a wiec jest to spalanie glownie z trasy (po srodku bylo kilka malych miejscowosci ale nigdzie nie stalem na swiatlach dluzej jeden cykl) ale glownie chodzi o to, ze taka wartosc nie jest nie osiagalna.

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano
Panowie a mam pytanie, przy ilu litrach w baku zapala sie rezerwa e30 318. Bo ostatnio mialem pusty bak, wlalem 10 litrow i kontrolka zapalila mi sie przy zrobionych 30 kilometrach i troche sie wystraszylem :D
Opublikowano
Nic nie znalazlem w tym linku odnosnie rezerwy paliwa, poszukam jeszcze gdzies ale watpie czy znajde.Mam nadzieje ze ktos powie dokladnie
Opublikowano
Nic nie znalazlem w tym linku odnosnie rezerwy paliwa, poszukam jeszcze gdzies ale watpie czy znajde.Mam nadzieje ze ktos powie dokladnie

Jak chcesz sparawdzic odkładnie to najlepiej i dokładniej to karnister do bagaznika i w drogę, aha tylko ten karnister to pełny, benzyna może być. Choc ja osobiście trankuje jak tylko na jakimś zakręcie pojawi się zezerwa i wtedy do pełna. Choć troche żal jak na dystrybutorze pojawia się blisko 80 litrów, ale...

Do tematu, samemu przekonasz się najlepiej.

Zaraz, zaraz. To nie jest temat główny, ale... niech będzie.

Opublikowano
Rezerwa zawsze od razu świeci - nigdy nie miga w tych samochodach. Nie mówiąc o tym, że rezerwa raz się zaświeci przy 9l, a innym razem nawet przy 12l (sprawdzone) ...

Heh... napisalem jedynie przyklad. Auto uzytkuje od paru ladnych miesiecy i wiem, ile wlewam paliwa. Nie wiem jak bedzie w zimie (pewnie wiecej) ale do tej pory przy spokojnej jezdzie znacznie ponizej 10l.

Załącz sobie średnią na komputerze, wyresetuj i sprawdź ile pali

Test: dzisiaj, godzina 14.00. W aucie dwie osoby, zadnych bagazy ani dodatkowego ladunku. Trasa: Wrocław (ul. Traugutta) - Siechnice - Oława - Brzeg - Opole (ul. Partyzancka). Jest swieto narodowe, a wiec ruch troche mniejszy niz zazwyczaj. Komputer zresetowany przed samym wyjazdem, ale juz na rozgrzanym silniku. Z pedalem gazu wstrzemiezliwie, predkosc 100-130km/h. Brak wiekszych utrudnien w ruchu. Srednia spalania wg komputera: 8,4. Oczywiscie ma znaczenie fakt, iz zarowno poczatek jak i koniec podrozy mial miejsce na obrzerzach miasta przy samym wylocie a wiec jest to spalanie glownie z trasy (po srodku bylo kilka malych miejscowosci ale nigdzie nie stalem na swiatlach dluzej jeden cykl) ale glownie chodzi o to, ze taka wartosc nie jest nie osiagalna.

No ale warunki prawie nie realne - to jest prawie średnia testowa z "czystej" trasy ...

1. Rozgrzany silnik to juz jest bardzo dużo

2. Sama trasa, ruch prawie żaden

3. Napisałem wczesniej, że jest to realne przy "idealnej trasie" ...

Ja teraz właśnie jechałem w trasie "realnej" z małych ruchem, ale bez kilku km prostej trasy. Reset na zimnym silniku, przejazd przez kilka miasteczek (nawet takich nieco większych i przez centrum) + dojazd do miejscowości górskiej po serpentynach ... wynik : 10.9l/100km gazu (na benzynie byłoby 9.5l z błędem +- 0.1l), w drodze powrotnej tylko 10.5l - a pierwsze 50km - 9.3l/100km (czyli na benzynie ok. 8l/100km), a to dlatego, że zjeżdzałem z miejscowości górskiej ;-) ...

Wierzę, że można osiągnąć 8.5l, ale trzeba się postarać i przede wszystkim mieć bardzo dobre warunki na drodze.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)