Skocz do zawartości

[E34] 524 td - awaryjność i eksploatacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Zastanawiam się nad kupnem ww. samochodu. Czy może mi ktoś udzielić odpowiedzi jak wygląda kwestia eksploatacji takiego diesla i w ogóle bmw serii 5 ( rocznik 90 - 92 ) ( zapalanie w zimie - auto nie będzie przechowywane w garażu ).

Opublikowano
hmmm, nie miałem takiego egzemplaza, ale osobiście jakby miał to byc diesel to nie 2.4 tylko 525TD lub TDS chodz i tak chodzą słuchy że pompy są słabą stroną i z zapalaniem różnie. O ile praca 6 rzedówki TDS podoba mi się to 2.4TD zawsze jak przejeżdzam koło takiego egzemplaza to słychać niemiły klekot, konstrukcja 2.4 to już mocno przestarzała kontrukcja, która nawet nie miała być dieslem. Oczywiścier zadbane eglemplaze sobie pomykają, ale taklich chyba mało. Ceny dieselka dobijają do benzyny a spalanie naprawde niewiele się rózni od benzynki. Wybór zawsze należy do ciebie. Jak poszukasz to wiele znajdziesz na ten temat wypowiedzi

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

2.4 jak i 2.5td/tds niewiele się różnią kulturą pracy (troszkę tak), tylko przeważnie 2.4td mają na "koncie" ponad 300 tys. km.

Miałem 2.4td i silniczek naprawdę ładnie chodził (oczywiście po odpaleniu przy -10, czy -20 st. to "tak sobie"). Na stacjach paliwa nie raz mi się pytali co lać - benzynę, czy ON. Teoretycznie miały "słabe" głowice i "turbo" i wtedy mówiono, że niby w 2.5td/tds to poprawiono, a obecnie wiadomo, że też są awaryjne te elementy.

Ja miałem "zero" problemów z silnikiem, ale samochodzik był naprawdę zadbany, miał przejechane (jak kupowałem) niecałe 90 tys. km i przejechałem też nie za dużo (jakieś 40 tys.km).

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)