Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
wbil mi sie w kolo metalowy gwozdz wiec naprawilem po 40km i kiedy wyjezdzalem z wulkanizacji komputer nadal powiadomil mnie ze mam przebite kolo sprawdzilismy wszystkie i nic! wiec co zrobic czy on sie myli czy my jak to wykasowac pomozcie ... dziekuje marcin :modlitwa: a tak naprawde to nie wiem jak on to wykrywa ,bo na/ w feldze nie ma zadnego czujnika to jak to dziala? pozdrawiam
Opublikowano

jak ciśnienie jest za dozę to tez pokaże blad lub nie skasowanie bledu a instrukcje jak to się robi masz napisane na B słupku lub w instrukcji

:search: RDC i juz bedzie odpowiedz

Opublikowano

musisz w menu ustawien samochodu wejść w system chyba RPA i na nowo go aktywować tylko trzeba to robić jak samochód stoi i pojeżdzić do momentu kiedy nie pojawi sie aktiv (około 2-3km) i zapomnieć do nastepnego gwoździa

Pozdrawiam

Opublikowano
i zapomnieć do nastepnego gwoździa

Tej metody nie polecam. System jest dobry i raczej niezawodny (czujniki ABS mierza predkosc obrotowa kola; zmiana predkosci obrotowej=zmiana srednicy kola=zmiana cisnienia w oponie) ale...

Na podstawie wlasnych testow moge stwierdzic, ze system zaczyna ostrzegac gdy cisnienie w oponie zmniejszy sie o ok. 0,6 bar od wartosci, ktora byla aktualna podczas aktywacji systemu (aktywacja ta jest niezbedna do prawidlowego dzialania systemu po kazdej zmianie w ogumieniu, czyli dopompowanie powietrza, zmiana kol z letnich na zimowe itp.) Nikogo chyba nie trzeba przekonywac, ze dluzsza jazda na oponach, w ktorych panuje cisnienie o np. 0,5 bar nizsze niz nominalne, nie jest dla tych ostatnich szczegolnie "zdrowa" (o zuzyciu paliwa nie wspominajac) :D Taka sytuacja zdarzyc sie moze gdy dziura w oponie jest mikroskopijna albo wentyl nie jest 100% szczelny a my zdamy sie tylko na elektronike.

Piotr

Opublikowano
jak ciśnienie jest za dozę to tez pokaże blad lub nie skasowanie bledu a instrukcje jak to się robi masz napisane na B słupku lub w instrukcji

:search: RDC i juz bedzie odpowiedz[/qu zrobilem jak mi radziles no i podzialalo wszystko jest ok ! dziekuje serdecznie marcin