Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich jeszcze raz. Jako że w koncu udało mi sie uzbierać trochę $$ mam zamiar kupić bmw e39 tds tak z 96 97. Na co powinienem zwrócić uwagę przy kupnie? Jakie są najczestsze usterki który silnik będzie dobry do jazdy na codzień? czy ten samochód cierpiał na choroby wieku dziecięcego? CZy może lepiej kupić e36 z konca produkcji ronież w dizelku?

mam nadzieje ze nie zostane zbesztany za ten temat i ktoś uczynny mi dobrze doradzi

Opublikowano
moje zdanie to takie , ze odradzam TDS w tak starych E39. Poczytaj na forum ile jest z nimi problemu. Nie przecze, ze kupisz igłe czy ideał i akurat tobie jak innym userom moze chodzic dobrze ale w wiekszosci przypadków, że kupisz jakąś padake. Kup benzynke od 523 w góre. To moje zdanie i nie mieszaj mnie z błotem :norty: za wypowiedz
Opublikowano

Nic specjalnie złego nie ma w tych silnikach. (Każdy silnik jak zajechany to padaka) Mój kuzyn ma tds w E34, bodajże od ok 2 lat, zupełnie nie narzeka na silnik, pojeździłem trochę i od razu wiedziałem, że muszę go mieć w E36.

Sam aktywnie szukałem ponad 6 miesięcy, zjeździłem trochę Polski, byłem raz w DE, znalazłem w końcu u nas. Jeśli chodzi o choroby wieku dziecięgo to wątpie, w E39 był wstawiany tds, który od kilku lat już jeździł (E34; E36 rownolegle z E39 wstawiony został do E38 a złego silnika by tam nie włożyli), było już udoskonalenie w postaci plastikowego kolektora więc nie było kota w worku.

Uważam, że wszystkie złe opinie tego silnika wynikają z tego iż większość tds była/jest katowana wg schematu BMW + 2.5 litra = gaz w podłogę. Zapominając, że to starej generacji ZS, jeszcze bez "wspólnej szyny" :(.

Chcesz tds to śmiało szukaj, znajdziesz dobrego to będziesz zadowolony (zakładam, że jesteś świadomy, że to nie będzie rakieta zwłaszcza w ciężkiej budzie E39). Jednak musisz być przygotowany na to, że bardzo mało jest tds wartych uwagi.

Jeśli chodzi o zwrócenie uwagi przy kupnie. To poczytaj sobie na forum o usterkach, problemach związanych z tds (jest tego dużo, ale powtarzam: nie dlatego, że silnik jest zły, tylko dlatego, że jest źle eksploatowany). Jeśli nie chcesz potem klnąć i dołączyć do narzekających na tds, to nie pakuj się z jakimikolwiek wątpliwościami, szukaj aż znajdziesz "ten właściwy". Chyba, że nie będziesz żałował na sumienne doprowadzenie do porządku zajechanej jednostki.

"... Jednością Silni, Rozumni Szałem... "
Opublikowano
chce w tdsie bo czesto wyjezdzam do pracy do norwegii wiec potrzebuje wygodnego samochodu jakim na pewno jest to bmw (e39). O silniku juz sporo przeczytałem dziękuje za odpowedzi ;)
Opublikowano
Jak jeździsz od Norwego to Cię stać na coś lepszego (czytaj młodszego) lub pojedziesz na miesiac i Cie będzie stać :) Poszukaj np. 2,5 spalanie jak w 2,0 :)