Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wczoraj odebrałem moją beemkę od mechanika. Powymieniałem w niej kilka rzeczy z zawieszenia oraz klocki hamulcowe z tarczami.... Chciałem ją troszkę powkręcać na obroty, gwałtownie hamować, ruszyć z piskiem... i właśnie nagle coś się stało.... przy jeździe słychać cały czas jakby coś tarło z tyłu... tak jajby metalo o metal (na poczatku jest dobrze dopiero po przejechaniu ok. 200 m) Sprawdzałem klocki, tarcze, wahacze, łączniki, sworznie i wszystko niby w porzadku.... Co to może być? Coś się urwało, czy to może łożysko jakieś pękło.... Nasila się przy skrętach....

Macie jakiś pomysł?

Dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam

Opublikowano
Hmmm Tarcie metal o metal powiadasz. Łożyska raczej by buczały lub wyły. Ale racją też jest że łożyska na zakrętach wyją bardziej.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

Sprawdź czy osłony tarcz hamulcowych nie dotykają gdzieś tarczy lub felgi.

Tak na mrginesie klocki i tarcze dociera się przed założeniem lub po założeniu do auta. Jeśli są na aucie to hamujemy dość delikatnie przez pierwsze kilometry, aby ich nie przegrzać.

Opublikowano
lozyska to chyba raczej nie bo to jak kolega pisal one chuczą a nie trą
Opublikowano
Podobnie jak wyzej - zprawdz oslony tarcz czy nie sa skrzywione. U mnie akurat z przodu byla lekko wykrzywiona i po wymianie kol zaczelo przycierac.
Opublikowano

Dzieki... właśnie zdjąłem koło i sprawdziłem a raczej podgiąłem osłony przy tarczach, rzeczywiście ocierały.... Już wszystko jest w porządku....

Pozdrawiam