Skocz do zawartości

A co to wszystko oznacza :) Oznaczenia felg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Mozecie mnie wysmiac na samym poczatku ale ja chce po prostu wiedziec....czego dotycza te wszystkie oznaczenia felg np. "ET cos tam cos tam" itd. Szukam felg do swojej buni i powiem wam szanowni koledzy co mnie interesuje: albo ladne 17" albo jeszcze zajebistsze 16" z rantem. Opony chce na nich pozostawic 205, bo nie mam zamiaru sie meczyc w koleinach. A wiec poprosze ekspertow o wypowiedz :) Dziekuje za uwage hehe

Opublikowano (edytowane)
najlatiwej tak powiedziec. Czym nizsze ET tym felga bardziej wychodzi na zewnatrz samochodu. Czym wyzsze tym bardziej sie chowa. W E36 optymalnym rozwiazaniem moze byc np felga 8J17 ET 35. 8J17 oznacza ze felga ma szerokosc 8" i wysoksosc 17" ET jest mierzone w milimetrach. Gdyby do samochodu wlozyc felge 8J17 z ET25 wowczas opona bedzie nam obcierac z tylu o blotnik. Do opon 205/50/17 badz 205/55/16 mozesz zastosowac felgi 7,5J17 lub 16. Czym szersza fegla ty, bardziej opona bedzie naciagnieta. Ladny efekt mozna uzyskac przy feldze o szerokosci 8" ale juz profilu 205/45/17. Ale niestety nie zachowamy poprawnej srednicy kola i licznik nam bezie przeklamywal. Edytowane przez risto

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl