Skocz do zawartości

[E36] Skrzynia automatyczna, jej typy w 318i POMOCY!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o pomoc w w/wym. temacie. "Przeorałem" już całe forum ale w palącej mnie kwesti odpowiedzi nie znalazłem.

Przede wszystkim chodzi mi o typ skrzyni (z tabliczki znamionowej na skrzyni spisałem kilka symboli, oto one:

GM LS

HYDROMATIC

STRASBOURG

MADE IN FRANCE

F 21

Są. tam jeszcze numery, ale chyba nie są istotne. Poza tym w żadnym źrudle nie znalazłem tak oznaczonej skrzyni lecz tak: ZF4HP22, lub 4L30E, lub THM R1.

Proszę o pomoc w kwestii TYPU SKRZYNI, oraz WYMIANY OLEJU. To znaczy czy muszę rozkręcić obie miski (chciałbym zrobić wymianę dynamiczną), jaki olej zaleca producent i wszelkie porady dotyczące tej kwestii.

Proszę o odp. na meila, lub tutaj, ew. telegramem :P .

Z góry dzięki i pozdrówka.

Królowa jest tylko jedna - HAYABUSA!

Było: E-34 520i M50, E-36 318i M40, szukam E-39 3.0D M57

Opublikowano

Podaj więcej informacji na temat samochodu - rocznik (najlepiej z miesiącem) - rodzaj nadwozia (kombi, coupe, 2 drzw. ...), silnik - rozumiem , że 318 i, a nie is, ale M40, czy M43.

A jak dla mnie to najlepiej i najkrócej to 7 ostatnich znaków z numeru nadwozia.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

No to teraz wszystko wiemy ;-) :lol: :twisted:

E36 318i, M40, luty 1993 ...

Skrzynia A4S 310R. Teoretycznie wchodzi 3l oleju, ale już było wiele razy na forum, że przy "dokładnej" wymianie oleju wejdzie go więcej ...

na temat rodzajów oleju itd. też ostatnio było dużo ... Dla pewności zapytaj w ASO, jaki trzeba olej, ale prawie jestem pewien, że ATF zgodny z Dextron III (ale może i wystarczy z Dextron-em II)

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano

Wielkie, wielkie ThX Sebastian.

Jak ktoś może jeszcze coś wie na temat tych dwóch misek oleju (czy trzeba wykręcać obie i pod którą jest filtr), bo chcę to zrobić sam.

Pozdrówka.

Królowa jest tylko jedna - HAYABUSA!

Było: E-34 520i M50, E-36 318i M40, szukam E-39 3.0D M57

Opublikowano

Twoja skrzynia to 4HP-22/H i wlewasz do niej rowniotko 3.00 litry oleju (Takiego jaki widnieje na tabliczce na skrzyni).

Autko masz z lutego 1993r. Silnik niestety jeszcze M40. Zorientuj sie, kiedy byl w niej wymieniany pasek rozrzadu. Jezeli dawno to powinna to byc pierwsza rzecz jaka wymienisz w Twoim samochodzie 8)

Pozdrawiam!

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano
To w M40 jest pasek, a nie łańcuszek?? :shock:

Ano, pasek :-)

Stronka

Opublikowano

Filtr masz pod tą dużą miską olejową (bardziej z tyłu samochodu).

Co do oznaczeń skrzyń to oznaczenia typu 4HP-22 itp. to jest oznaczenie typu konstrukcji, a nie konkretnego modelu skrzyni. To oznaczenie co podałem oznacza konkretną skrzynię do tego modelu BMW ...

Np. skrzynie 4HP-22 można spodkać z różnymi przełożeniami, z zastosowanym różnymi olejami, różnym obciążeniem, a nawet nie koniecznie w BMW ... Kiedyś już na forum o tym pisałem ...

Stronka