Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów

to jest moj pierwszy post....

jestem posiadaczem bawarki od kilku tygodni, do tej pory tylko czytalem forum, postanowilem napisac, wiec wypadalo by sie przywitac.....

WITAM WSZYSTKICH SZCZEŚLIWCÓW JEŻDZĄCYCH BAWARKAMI :modlitwa:

moj problem wygląda tak:

kiedy odpalam auto obojetne czy zimne czy cieple , musze od razu przygazowac na jakies 3 tys obrotow na krotka chwilke... jesli tego nie zrobie to silnik pracuje ale jak staram sie dodac gazu to obroty spadaja, puszcze pedal wracaja dodam gazu spadaja, jak przytrzymam pedal to silnik sie zadusi i zgasnie, wiec jestem zmuszony odpalac auto i od razu przegazowac, a wiem ze to nie jest zbyt kozystne dla silnika jak jest zimny... dodam ze jak przegazuje to od razu wskakuje na LPG (problem z gasnieciem jest tylko na benz)

to nie wszystko ......

powiedzmy ze silnik chodzi, niezaleznie od temp obroty utrzymuja sie w okolicy 650-700 obojetne czy gaz czy benzyna....

jak chce przyspieszyc dosć gwaltownie to czuje ze nie ma mocy jak go wkrecam z wolnych obrotow(dlawi sie) jesli przekroczy 2 tys zaczyna gladko i przyjemnie przyspieszac....

niestety inst LPG jest mieszalnikowa wiec nie ma co oczekiwac cudów

dodam tez ze zdażylo mi sie 2 razy jednego dnia ze strzelil na gazie...od tamtej pory nie ma strzalow, ale problem z obrotami i odpaleniem byl wczesniej....

nie wiem od czego zacząć....

od filtrow, komputera, czujnikow, czy od cholera wie czego jeszcze.... moze to kartalizator, moze lambda, moze regulator biegu jalowego....

a na domiar zlego musze zmienic klocki z tylu i tuleje w wahacza z przodu, bo jak kupilem go to teściu tak sie podjaral jak mu sie dalem przejechac, ze zahamowal z okolo 130 km/h i przy okolo 50 km/h na zablokowanych kolach wpadl prawym przodem w niezlą dziure :evil: :naughty:

poza tym to cholernie sie z tego auta ciesze :twisted2:

Opublikowano

Witam,

moze zaczne od tego, ze Bawarki i LGP to nieporozumienie, przede wszystkim I generacji

wiec nie dziw sie ze masz takie objawy.

w zasadzie nie potrafie wytlumaczyc dlaczego tak jest, ale jestem pewien ze 90% forumowiczow ma problemy z odpalaniem z instalacja gazowa a co za tym idzie z wolnymi obrotami.

nadniemie ze mialem taki problem w polonezie z 2000r czyli na wtrysku ( w prawdzie to nie BMW) ale zasada dzialania i instalacja gazowa ta sama

objawy tez te same, zapalam na benzynie i przerzuca na LPG i w momencie kiedy chce dodac gazu to gasnie

wydedukowalem, ze czesta zmiana z LPG na benzyne powoduje za czestne mieszanie sie tych dwoch paliw a co za tym idzie nie porozumienie w komputerze? moze mieszanie sie benzyny nie dokonca wypalonej z LPG? moze za malo czasu aby komputer ustawil odpowiednia mieszanke do LPG jak pali z benzyny?

szczeze niewiem, niech sie wypowie ktos lepszy z branzy

w kazdym badz razie samochody to nie kuchenki

pozdrawiam

Opublikowano
witam na samym początku musisz sprawdzić pompke paliwa i przekaźnik pompki później sonde ale najlepiej to pojedz na kompa i tam ci sprawdzą prace sondy i przekaźnika pompki a co do gazu to te silniki bardzo dobrze chodzą na gazie i na tej instalacji tylko musisz nieć w kolektorze anty wybuch bo przy odpaleniu auta lubi sobie strzelić
Opublikowano
witam. z obrotami u mnie było identycznie. problemem okazał się przewód gumowy który idzie od filtra powietrza do kolektora. był sparciały i silnik dostawał lewe powietrze, komp głupiał i obroty falowały na gazie było ok. wymieniłem i jest ok. sprawdź ten przewód może gdzieś ma dziury.
Opublikowano
zdradliwy jest tez wąż z okolicy przepustnicy do pokrywy klawiatury, ja wlasnie mialem tak u siebie , wszystko wygladalo na OK szukalem gdzie indziej a tu po okreceniu dopiero bylo widać ze jest pękniety az za opaske , radze sprawdzic nie tylko wzrokowo - odkrecic i dopiero sprawdzic stan.
Opublikowano

dzieki chłopaki, jak tylko bede miał chwilke czasu natychmiast pojde za Waszaymi radami, a tymczasem jutro zabieram sie za polerowanie auta....

musze sie pochwalic, ze malowalem samemu calą bawarke i calkiem nieźle wyszlo , teraz polerka i bedzie lala ..mmmmm

pozdrawiam