Skocz do zawartości

325TDS 96r. maksymalne obroty silnika...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam BMW E36 325TDS 1996r. i mam następujący problem:

Kiedy silnik jest odpalony na postoju i dodaje się gazu jest ok, jednak w czasie jazdy kiedy chcę zredukować bieg przy niecałych 2000 obr, obroty nagle rosną do wartości maksymalnej (maksimum wychylenia wskazówki), dzieje się to zaraz po wciśnięciu sprzęgła. Nie da się tego zredukować, dlatego muszę wyłączać zapłon. Po ponownym właczeniu silnika obroty są normalne jednak sytuacja znów się powtarza.

Czy ktoś wie co to może być ??

Proszę o pomoc.

Opublikowano
Mój brat miał taki problem w Punto. Okazało się że na lince od gazu poluzowała się taka nakrętka i po wciśnięciu pedału gazu obroty rosły na max. Wystarczyło ją dokręcić i było w porzo. Sprawdź może pomoże.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

Witam,

problem został już rozwiązany jednak przyczyną nie była linka od gazu.

Po wielu próbach okazało się, że problem znikał przy wyłączonej kontroli trakcji (ASC). Z przodu pojazdu założona była dojazdówka, która miała mniejsze rozmiary niż pozostałe koła, po jej wymianie wszystko wróciło do normy. Widocznie sensory, czy też jakieś czujniki miały nieodpowiednie wskazania i powodowały błędy w komputerze i systemie kontroli trakcji.

Temat uważam za zamknięty.

Pozdrawiam.