Skocz do zawartości

[e39] czy komp zapisuje bledy,które trzeba kasowac???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

kumpel ma 520 e39. zaczęły mu sie robić jaja z silnikiem i pojechał na test.

podobno koleś mu 30 minut kasował inspekcje a potem komp wykazał padnięty czujnik położenia walu korbowego i przeplywke.

jak zapalili silnik to przeplywka "zgasla".

rzeczywiście czujnik był padnięty a głównie nie czujnik tylko izolacja poszczególnych przewodów była spękana co ok 3 cm i mogło dochodzić do zwarcia.

kumpel wymienił czujnik sam.

potem dzwoniłem do niego czy juz jest ok, a ten mówi mi ze koles co mu robil testa kazał mu przyjechać skasować błąd z kompa.

czy w e39 komp zapisuje bledy, ktrore trzeba skasowac, bo o ile dobrze pamietam w e34 bledy same sie kasuja po zmianie czesci ewentualnie trzeba zrobic reset poprzez odpiecie aku.

powiedzcie mi jak to jest ? czy może koleś znalazł sobie nowe zrudlo dochodu w postaci mojego kumpla .

Opublikowano
poważne błędy zostają w pamięci bo by nie było sensu diagnozować auto i od razu je wykasowywać , w końcu nie jezdzisz dziennie do serwisu
Opublikowano
to znaczy że nie będzie pamiętał że jechałeś na ręcznym czy że miałeś za mało oleju w silniku bo to są sprawy które i tak zauważysz ale jadąc nie wiesz że z jakiegoś powodcu zawiesiła się przepustnica czy napięcie spadło czy jakiś czujnik dostał złe wskazania i jak jast OK. to te sprawy zostają dcopiero odczytane na przeglądzie jeśli byś serwisował auto i mechanik wtedy widzi czy dany błąd się powtarza czy był to tylko przypadek związany z np. kiepskim paliwem