Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się nad zamianą moje e36 coupe na Z3. Proszę o odpowiedź na pare pytań.

1. Czy części do Z3 (zawieszenie, napęd, silnik,) są w takich samych cenach jak do e46 ?? Czy konstrukcja bazuje na podobnych elementach ??

2. Czy ktoś się dowiadywał jak to jest z włożeniem gazu sekwencji do takiego samochodu ? Dużo jeżdżę i większość w korkach więc benzynke chciałbym oszczędzać.

3. Jaki silnik polecacie ?? Ja się zastanawiam nad 2.0 (bo to już sześć garów) i modelem z łańcuszkiem rozrządu.

4. Jakie macie najczęstsze awarie w tych samochodzikach ?

Opublikowano

Ups a ja myślałem że on oparty na kontrukcji e46.

Dodatkowe pytanie czy da się tym przejeździć zimę ? Chodzi mi o dach. Nie znam się cabrio ale wydaje mi się że troszkę mrozi w samochodzie ??

Kolejne pytanie czy występują w ogóle hard topy ?? (nie wiem czy dobrze napisałem. chodzi mi o metalowy dach)

Jak wygląda sprawa składania dachu ?? To jest pół automatyczne ?? Czy całkowicie ręczne ??

Ostatnie pytanie, czy ktoś ma to w gazie ?????

Opublikowano

Poczytaj:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=32847&highlight=roadster

tylko juz tam nie pisz bo to stary wątek...:)

Trudno żeby z3 było na konstrukcji e46 przeciez kiedy zaczeli produkowac z3 nie bylo jeszcze e46 :)

Hardtopy oczywiscie są o tym poczytasz w w/w wątku...

Jeździłem w zimie bez HARDTOP'a i wcale nie jest źle ogrzewanie jest bdb zresztą jak w każdym cabrio z materiałowym dachem ;)

Dach masz elektryczny albo ręczny zależy od wyposażenia...

http://img214.imageshack.us/img214/7770/z3roadsterturninwheelsln4.gif
Opublikowano

Ceny części są na poziomie cen części do E36, dużo jest wspólnych. Silniki są standardowe, zawieszenie też - patrz post Kornelia.

Przykłady cen nowych części u dilera, tych które są tylko do Z3:

- próg drzwiowy z napisem Roadster: 150zł

- kratka wlotu powietrza na szybę, ta nieregulowana: 22zł

- reflektor: 1300zł

- rygiel drzwi z włącznikiem oświetlenia: 120zł

- lampka-marker na przedni zderzak: 87zł

- Hardtop: 12000zł (do E36 Cabrio chyba jest o 4000 droższy)

Buda w zimę z Softtopem jest ok, bo mała więc nagrzewa się błyskawicznie.

Bierz 2.8 i nie dyskutuj :mrgreen: