Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przymierzam się do wymiany płynu hydraulicznego odpowiedzialnego za pracę popmy hydraulicznej sprzęgła w E39 525tds. I tu dwa pytania do osób znających temat (najlepiej z autopcji):

1. czy jest to wspólny układ dla hamulców i dla sprzęgła?

2. jak wogóle zabrać się do wymiany (gdzie co poodkręcać, żeby spuścić z układu stary płyn, jak odpowietrzyć, jak zalac nowym itd.)?

Szukałem długo na forum odpowiedzi na moje pytania, ale nic nie znalazłem :/ Liczę na pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak to jest ten sam wspólny układ,odpowietrza sie na tej zasadzie co hamulce.A wymieniając płyn będziesz też musiał odpowietrzyć hamulce i sprzęgło.
Opublikowano
Tak to jest ten sam wspólny układ,odpowietrza sie na tej zasadzie co hamulce.A wymieniając płyn będziesz też musiał odpowietrzyć hamulce i sprzęgło.

Hamulce i sprzęglo odpowietrza się osobno? Bo tak zrozumiałem twoją odpowiedź. No i jak? Po prostu odkręcić "cylinderki" przy kołach i spompować stary płyn z układu równoczesnie zalewając nowym płynem w zbiorniczku wyrównawczym?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprzęgło i układ hamulcowy korzystają z jednego układu i chcąc wymienic płyn musisz odpowietrzyć obydwa układy.

Jak to zrobić poszukaj na forum i w ZRóB TO SAM ktoś tam dokładnie rozpisał co i jak.

Opublikowano
Sprzęgło i układ hamulcowy korzystają z jednego układu i chcąc wymienic płyn musisz odpowietrzyć obydwa układy.

Jak to zrobić poszukaj na forum i w ZRóB TO SAM ktoś tam dokładnie rozpisał co i jak.

To dwa osobne układy korzystają jedynie ze wspólnego zbiorniczka :duh:

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To dwa osobne układy korzystają jedynie ze wspólnego zbiorniczka :duh:

Zgadza sie mój błąd-nie z jednego układu,ale z jednego zbiorniczka :mrgreen: co nie zmienia faktu że po wymianie płynu trzeba odpowietrzyć obydwa układy.

Opublikowano
dzięki za informacje. Jeszcze gdybyście napisali gdzie szukać śruby do odkręcenia do odpowietrzenia układu sprzęgła, byloby wogóle cacy :)
Opublikowano
Zgadza sie mój błąd-nie z jednego układu,ale z jednego zbiorniczka :mrgreen: co nie zmienia faktu że po wymianie płynu trzeba odpowietrzyć obydwa układy.

Wymiany płynu w układzie hydraulicznym sprzęgła dokonuje się podczas wymieny płynu w układzie hamulcowym...są ludzie którzy myślą i robią inaczej, podczas wymiany płynu w układzie sterowania sprzęgła nie jest wymagane odpowietrzenie układu hamulcowego, nie ma możliwości aby doszło do jego zapowietrzenia.

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg