Skocz do zawartości

prawidłowy typ sondy do E36 325 (z '92)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na wstępie od razu przepraszam, jeśli podobny wątek już istnieje, a mi nie udało sie go odnaleźć.

Prawdopodobnie mam do wymiany sondę lambda (zbyt wysokie spalanie). Auto idzie normalnie, jednak spalanie wydaje sie być nieco za wysokie (na trasie przy spokojnej jeździe nie można zejść poniżej 11-12 litrów :/

Tylko problem teraz polega na tym: jaka sonda jest ta prawidłową ???

Spisałem sobie oznaczenia z tej sondy, która mam aktualnie w aucie (jej kolory to 2 x biały, czarny, szary), jednak nie do końca mogę temu zaufać (już raz miałem sytuację taka w tym aucie, że termostat miałem wstawiony na 80 stopni od diesla jakiegoś).

Więc może jest jakieś miejsce gdzie można sprawdzić taka informację jakiego typu sonda powinna pracować w tym aucie z tym silnikiem?

No i kolejna sprawa czy można kupić nieoryginalna sondę, np. BOSCH-a z allegro? Wiadomo, że oryginał to oryginał, ale z tego co niektórzy pisali, kupili właśnie taką jeżdżą już powiedzmy ponad rok i wszystko gra, więc może nie warto przepłacać (tym bardziej, że najprawdopodobniej jeszcze właśnie jakiś rok moją jeździć będę).

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Witam nie wiem jak w roczniku z 92 roku było ale ja mam tez 2,5 l M50 z 93 i sondę kupiłem oryginalną BOSCH-a o nr 0 258 003 219 i teraz auto smiga ok. Wczęsniej jakies 4-y lata temy padła mi sonda również BOSCh o tych samych numerach z racji tego że nie mogłem znależć takiej a nowa była bardzo droga zakupiłem u jednego gościa nową ale dedykowaną do Mercedesa o nr Bosch 0 258 003 356/357 i auto chodziło dobrz spalanie było ok tz. miasto ok. 12l traza od 7 l w zwyż lecz było można odczuć w pewnym przedziale obrotów lekkie zawahanie silnika na dodanie gazu należało lekko popuścić pedał gazu i dopiero auto szło do przodu. Obecnie po założeniu co prawda używki ale takiej samej jak niegdyś mi padła tego dołka nie ma i spalanie równiez jest takie jak na tej zaadoptowanej od mercedesa.
BMW to pełnia życia.