Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam w tej chwili cztery opony 225/55/16, jednak musze dwie z nich wymienic na nowe. Planuje kupic dwie 205/60/16 i zalozyc je na przod (tak zeby utrzymac wysokosc) a z tylu zostawic 225/55/16, glownie chodzi mi o to zeby oszczedzic troche zawieszenie poprzez wyzsze oponki. Samochod moze sie troche gorzej prowadzic, najwazniejsze zeby mial lzej na dziurach. Jak jezdze po tych marnych drogach to az mnie serce boli, wiec moze troche wyzsza oponka pomoze zawieszeniu w moim e39? Plan jest 205/60/16 przód - 225/55/16 tył, czy moze ktos cos takiego mial u siebie? Czy to w ogole ma sens?
Opublikowano
glownie chodzi mi o to zeby oszczedzic troche zawieszenie poprzez wyzsze oponki.

Ale w jakim sensie 205/60 mają być wyższe od 225/55?

205 x 0,60 = 123mm

225 x 0,55 = 123,75mm

Jeśli już, to powiedziałbym, że szersze opony będą lepsze na dziury, bo jak dziura jest stosunkowo mała/wąska, to szersza opona nie wpadnie w nią tak łatwo jak węższa.

225/55 to jeszcze nie jest jakiś makabrycznie niski profil. Fakt, drogi w PL pozostawiają wiele do życzenia. Trzeba po prostu bardziej uważać, wolniej jeździć.

Opublikowano
Tak właśnie sobie myślałem że 205/60/16 będzie trochę wyższa od 225/55/16 i może zawieszenie to mniej odczuje. Ale tak się zastanawiam nad tym co piszesz Pete i zostane jednak na tym co jest, czyli 225/55/16. Co do felg to nie mam pojęcia jakie są, ale te opony które mam teraz czyli 225 pasują do nich idealnie. Więc pewnie jak założyłbym 205 to felgi wystawałyby poza zarys opony, a w najlepszym przypadku byłyby równe. A dziury to jednak postaram się skuteczniej omijać :D Dzięki za odpowiedź.
Opublikowano
Ale jak jest to możliwe?

ja na prawde jestem nowicjuszem :duh:

Ale w jakim sensie 205/60 mają być wyższe od 225/55?

205 x 0,60 = 123mm

225 x 0,55 = 123,75mm

ta sama felga, ta sama średnica, więc jak ma byc wyższa opona... :mad2:

potrzebowalem dwoch dni :modlitwa: