Skocz do zawartości

co lepsze co byscie wybrali..728i czy 730d rok 2001

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak sie zastanawiam,bo osiagi podobne oczywiscie mowa o e38 2001rok

728i R6 - 193KM/142Kw - 280Nm/3500 - 0-100km/h 8,6 - max 228 - spalanie 10,0
(dane skrzyni manual,przyspieszenie automat mniej wiecej + 1 sek w 0-100 i spalanie okolo 1l wiecej na 100km)
730d R6 - 193KM/142Kw - 430Nm/2000 - 0-100km/h 8,9 - max 220 - spalanie 8,8
(tylko automat)

co sadzicie..ktore e38 wybralbys dla siebie??

na pytanie ktore BMW mam kupic...odpowiedz jest tylko jedna...

E 38 - p o l e c a m

a jaki silnik... nie wiem..ale stan musi byc rewelka

Opublikowano

ja bym nie bral 730d, bo klekocze nawet glosno i na cieplym tak samo

a znowu 728 w automaciue oddstaje zauwazalnie jesli chodzi o szybkosc

obecnie jakbym mial kupowac to wybralbym

bezyne 735 lub 740 + dobry gaz

735 bo nawet nie duzo pali. trwala skrzyna, silnik ma moc, v8,

740 jak chce ostrzejsza jazde, ale nadal dosc tania (gaz)

lub 740d jesli chce miec czym przycisnac, nie che ladowac gazu, i ma byc cicho w aucie

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
ja bym nie bral 730d, bo klekocze nawet glosno i na cieplym tak samo

a znowu 728 w automaciue oddstaje zauwazalnie jesli chodzi o szybkosc

obecnie jakbym mial kupowac to wybralbym

bezyne 735 lub 740 + dobry gaz

735 bo nawet nie duzo pali. trwala skrzyna, silnik ma moc, v8,

740 jak chce ostrzejsza jazde, ale nadal dosc tania (gaz)

lub 740d jesli chce miec czym przycisnac, nie che ladowac gazu, i ma byc cicho w aucie

735i nie tak duzo pali?? napewno min w miescie 16-17..a skoro nie tak duzo to czemu ja sprzedales?

740d no nie wiem ale razi mnie skrzynia,i wieksze koszta jesli cos byloby nie tak.. wgledem 730d

740i no jesli gaz to juz jakis porzadny mysle ze za okolo 10tys zl mozna taki miec i wtedy to jest to..

728 fajna cicha ale tak..manual do 7er nie bardzo..

czyli jesli mialbys wybierac miedzi 2.8 a 3.0d to wybralbys 2.8..

E 38 - p o l e c a m

Opublikowano (edytowane)

instalka to nie 10 tylko mniej, teraz stanialy

6-8 tys total max

735 nie sprzedalem ze duzo palila, bo dolozylem do obecniej 740d 25tys, wiec widac chyba ze nie dlatego ja sprzedalem ze duzo palila :) oszczednosci wcale nie zrobilem :)

najpierw chcialem zaoszczedzic kupic cos taniego, troche mi sie juz znudzila tez, ale jak juz ja sprzedalem to nie moglem zostac bez e38 :) sprzedlem tez cabrio i kupilem 740d, bo chcialem sie przekonac co to za auto

i wspominam ten model bardzo dobrze

a palila odpowiednio do osiagow

735 to bardzo dobry model, polecam z calego serca jak ktos chce super kompromis miedzy spalaniem a osiagami

skrzynie w 730d tez moga latwo pasc, nawet pare osob z forum mialo problemy, w kazdym moze pasc :) w 728 masz wieksza szanse na to niz w 735 z racji tego iz skrzynia jest skrojona na miare i przenosi tyle co silnik jej daje,

najmiejsza szansa ze padnie to w 735, duzo zapasu jest, bo skrzynia jest taka jak w 740i a moment nizszy

to samo ci powtorzy skrzyniarz ktory naprawia skrzynie do bmek i sie na nich zna

jak wlozysz sobie gaz do 735 to bedzie naprawde ekonomiczne auto i wyprzedzic tez czym jest

w 740 tez bedzie dobrze, ale wieksze spalanie troche :)

wiec ja polecam 735,740 z gazem jak ma byc tanio a auto ma jechac

lub 740d jak ma byc miej tanio a nie chcesz ingerowac w auto i chcesz miec osiagi :)

jak chcesz miec i tanio i nie miec osiagow, no to wtedy 728

troche drorzej, lepsze osiagi i klekot to 730d

:)

jesli mialbym wybor tylko miedzy 730d a 728 to wybral bym 730d, ale ten modlel bedzie zauwazalnie drozszy od 728 z tego samego rocznika

wiec to tez trzeba wziasc pod uwage

jesli miedzy 735 a 730d wybralbym 735, bo jest szybszy, spokojnie jedzie ponad 200 i rozpedza sie szybko, miej problemow z serwisem

no i ten klekot, to naprawde wnerwia, nawet teraz w 740d mnie to dobija na postoju mimo ze jest duzo cichszy niz w 730d

choc 730d bedzie mniej palil, ale wymienisz pompe, jakies wtryski wiec sie wyrowna :)

Edytowane przez Marcin978
Opublikowano
instalka to nie 10 tylko mniej, teraz stanialy

6-8 tys total max

735 nie sprzedalem ze duzo palila, bo dolozylem do obecniej 740d 25tys, wiec widac chyba ze nie dlatego ja sprzedalem ze duzo palila :) oszczednosci wcale nie zrobilem :)

najpierw chcialem zaoszczedzic kupic cos taniego, troche mi sie juz znudzila tez, ale jak juz ja sprzedalem to nie moglem zostac bez e38 :) sprzedlem tez cabrio i kupilem 740d, bo chcialem sie przekonac co to za auto

i wspominam ten model bardzo dobrze

a palila odpowiednio do osiagow

735 to bardzo dobry model, polecam z calego serca jak ktos chce super kompromis miedzy spalaniem a osiagami

skrzynie w 730d tez moga latwo pasc, nawet pare osob z forum mialo problemy, w kazdym moze pasc :) w 728 masz wieksza szanse na to niz w 735 z racji tego iz skrzynia jest skrojona na miare i przenosi tyle co silnik jej daje,

najmiejsza szansa ze padnie to w 735, duzo zapasu jest, bo skrzynia jest taka jak w 740i a moment nizszy

to samo ci powtorzy skrzyniarz ktory naprawia skrzynie do bmek i sie na nich zna

jak wlozysz sobie gaz do 735 to bedzie naprawde ekonomiczne auto i wyprzedzic tez czym jest

w 740 tez bedzie dobrze, ale wieksze spalanie troche :)

wiec ja polecam 735,740 z gazem lub 740d :)

i w 30d i 35i jest ta sama skrzynia,masz racje ze mniejszy moment jest lzejszy dla skrzyni..lecz ty masz 560Nm wiec skoro mowisz ze skrzynia moze pasc w kazdym to znaczy ze 740d jest najbardziej narazona,a i wsteczny potrafi gubic 5hp30

co do ekonomi tak tewz sie zgodze ze gaz w v8 to dzisiaj robia super,jesli koszt mniejszy niz podalemto juz wogole extra..

najakims forum czytalem ze chcesz przesiasc sie na diesla bo dzisiejsze ceny benzyny sa szokujace,

jeszcze wczesniej czytalem na tym forum ze nigdy bys nie lupil diesla,poniewaz jest drozszy w utrzymaniu,a dzisiaj prosze bardzo..740d..swoja droga jestem niezmiernie ciekawy jak jezdzi 40v8..napewno zrywa asfalt..w katalogu ktory mam 0-100 30d ma 8,9 a 40d 8,4..czyli 0,5 sek szybsza od R6 diesel ciekawy jestem jak reszta tzn spalanie,elastycznosc.

E 38 - p o l e c a m

Opublikowano (edytowane)

masz racje, mialem straszne dylematy

a nudzilo mnie juz 735 :) szukalem sobie argumentow do zmiany

ale jak widac to ze kupilem 740d nie pokazuje ze zrobilem to z oszczednosci :) dosyc spontaniczny zakup

bo za dolozona kase jezdzil bym i jezdzil na bezynie :)

i potwierdzam ze 740d ma najbardziej narazona skrzynie na awarie, generlanie to nie jest ekonomiczne auto, moze z zalozenia tak, ale biorac pod uwage teoretyczne awarie, cene zakupu to nie :)

zawiecha jest z 750, komfort duzo wiekszy niz w 735, pewnie przez wieksza mase i dobre hamulce no i ciszej podczas jazdy

niestety klekot umiejsza autu prestizu jak sie gdzies wolno przesuwasz, bo slychac diesla

to jest na duzy minus, bezyna w limuzynie to bezyna, slychac tylko szum wiska i silnika :)

no ale w 730d to juz tragedia, klekocze duzo bardziej

jedynie gigantyczny monent i wrazenia sa na plus, no i spalanie troche nizsze niz w bezynach

do 100/h zbiera sie tak samo jak w 735, z tym ze do 2 tys obrotow leci wolno (turbo dziura), a potem rakieta wciskajaca w fotel i zrywajaca asfalt

powzyej 100/h do 735 nie ma w ogole porownania, od razu masz 200/h na liczniku

nie czujesz ze jedziesz 200/h depniesz mu a auto staje - hamulce sa tak dobre (z 750) , wcisniesz gaz i auto znow ma 200

i jest ciszej, przy 4.5tys obrotow auto zmienia bieg

takze do 100/h auto nie wygra z 735, ale do 200 735 nie ma szans

Edytowane przez Marcin978
Opublikowano
ale ogolnie gdybys mial kase ta ktora miales przed zakupem 40d co bys kupil,40d?

E 38 - p o l e c a m

Opublikowano

szczerze, to nie wiem

kupil bym prawdopodobnie 740i i wladowal gaz z wlewem obok wlewu paliwa

735 bym nie kuoil ale tylko dlatego ze juz takie mialem, chcialem sprawdzic cos innego, ale tez polecam ten model z gazem

rozgladalem sie tez za 750, ale w niemczech jest doslownie kilka ofert tych aut w znosnym stanie z 2000/2001 roku, a chcialem szeroka navi

poza tym w 750 o ekonomice sie nie mowi, 740d przynajmiej malo pali, choc serwis jest na pewno drozszy niz w 750

nie mialem nigdy diesla, chcialem przetestowac i sie przekonac, a 740d mnie urzeklo bo to rzadkie auto, monstrum ktore spozywa bardzo duzo plynow, jest ciezkie, drogie i tak jakos :)

Opublikowano
czyli najlepsze e38 to 740i + gaz :!:

E 38 - p o l e c a m

Opublikowano

czy najlepsze to nie wiem

ale na pewno ma najelpszy stosunek osiagi/exploatacja/cena zakupu :)

zaraz po tym jest 735 z gazem, z mniejszym ryzykiem padniecia skrzyni oraz o 2-3l miejszym spalaniem gazu w miescie, i 1-2l na trasie :)

Opublikowano
Panowie! Jeśli chodzi o gazownie do 740 to nie przesadzajcie z cenami w granicach 6-8 tys. Ja przymierzając sie do zakupu 740 pytałem swojego brata, który zakłada instalacje, powiedział, że koszt zakupu gratów to max. 3 tys. do v8. Teraz założył znajomemu gazownie do e-39 523 z rzędową szóstką z butlą w kole za 3 tysiaki. Nie przesadzajcie z tymi cenami! Pozdrawiam!
Opublikowano

ok,nie bedziemy przesadzac,wkoncu nie jestesmy ogrodnikami :D

co do tych cen..to do v8 bmw w gre wchodzi chyba tylko instalacja Princa,a ona tania nie jest..

E 38 - p o l e c a m