Skocz do zawartości

[E36] Stukanie systematyczne, ale NIE w silniku.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Takie pytanie już było, lecz pozostało bez odpowiedzi. Czego moze byc objaw takie dosyc dobrze slyszalne stuki(odglos jakby cos przeskakiwalo dośc systematycznie ,pstrykalo)na wolnych obrotach na postoju,gdzies spod ukladu kierowniczego lub gdzies z okolic hamulca, dodam że silnik na 100% to nie jest.
Opublikowano
Takie pytanie już było, lecz pozostało bez odpowiedzi. Czego moze byc objaw takie dosyc dobrze slyszalne stuki(odglos jakby cos przeskakiwalo dośc systematycznie ,pstrykalo)na wolnych obrotach na postoju,gdzies spod ukladu kierowniczego lub gdzies z okolic hamulca, dodam że silnik na 100% to nie jest.

Dobrze, że ten temat wrócił !

Dałbym wiele żeby ktoś to wyjaśnił wreszcie. Ciekawe, że u mnie teraz podobne stukanie, tak jak piszesz, znikneło jak tylko ochłodziło się na dworzu :shock:

W upalne dni słyszałem dokładnie tak samo - gdzieś w okolicach kierownicy właśnie, i tylko na wolnych obrotach, przy ciepłym silniku, bardzo ciche szuranie.

Jeden gość powiedział mi, że to może być tłumik środkowy - zaczyna się rozwalać. Ale nie jestem przekonany co do tego, bo jak wspomniałem, stuki ucichły.

No nic, poczekamy, może ktoś miał podobny problem i wie co to może być.

Opublikowano
Czy chodzi o to, ze w kilkusekundowych odstepach slyszysz "pstryk" w kabinie i towarzyszy mu odczuwalne pstrykniecie na pedalach hamulca i sprzegla?

Obecnie, po 10 latach przerwy (!): E85 Z4 3.0i R6 M54 '03 + LPG

We wspomnieniach: E32 740i V8 M60 '93 oraz E34 520i R6 M20 '90 + LPG

Opublikowano
chłopaki, proponuję się spotkać i posłuchać tych odgłosów, u mnie coś w kabinie stuka czasem, chyba w okolicach liczników, tak na odległość to się niewiele poradzi
Opublikowano
chłopaki, proponuję się spotkać i posłuchać tych odgłosów, u mnie coś w kabinie stuka czasem, chyba w okolicach liczników, tak na odległość to się niewiele poradzi

zmień breloczek przy kluczykach :lol: :wink:

Opublikowano
Panowie, pstykanie nie jest odczuwalne na " pedałach " :D czy kolumnie kierowniczej, jest jedynie WYRAŹNIE słyszalne w raczej regularnych odstępach czasu, mniej-więcej co 5 sekund. Tłumik- na 99% nie. Jak kolega pisał chyba sensownym rozwiązaniem bedą wspólne ogledziny, a raczej osłuchanie aut.
Opublikowano
Jak zacznie stukac, otworz maske i posluchaj. IMHO na 99% to elektrozawory od ogrzewania. Mam dokladnie to samo. Zreszta... jak zacznie pstrykac, przekrec ogrzewanie w druga strone (czyli jak bylo na zimno, daj na max. cielpo i odwrotnie). Powinno przestac. Wtedy bedziesz mial pewnosc.

Opublikowano
Słuchaj, podniasłem maskę, silniczek pięknie pracuje (6 cylinderków) ale tego " cykania " nie słyszę, słychać to tylko w kabinie. A pomysł z ogrzewaniem sprawdzę.
Opublikowano
Słuchaj, podniasłem maskę, silniczek pięknie pracuje (6 cylinderków) ale tego " cykania " nie słyszę, słychać to tylko w kabinie. A pomysł z ogrzewaniem sprawdzę.

To faktycznie może być jakiś trop - elektrozawory.

Jeśli nie, to jak pisze Marco 665 spotkajmy się gdzieś, gdzie wszyscy mają mniej więcej po połowie drogi i sprawdzimy :)

Pozdrawiam,

Raf

Opublikowano
Panowie, ciasza jak przed burzą..., już przestało. Zagrzałem silnik, pobawiłem się dmuchawą i nic, żadnego tykania,cykania. :?: Jak sie powtórzy dam znac.
Opublikowano
Panowie, ciasza jak przed burzą..., już przestało. Zagrzałem silnik, pobawiłem się dmuchawą i nic, żadnego tykania,cykania. :?: Jak sie powtórzy dam znac.

A mowilem, ze elektrozawory :D

Opublikowano

Znaczy po poruszeniu dmuchawy w prawo/lewo - cykanie ustało?

Miałeś mocno ustawiony nadmuch powietrza (5, 4?)?

Opublikowano
Poczekałem jak zagrzeje się silnik, potem dałem na full zimne na chwile, potem na full ciepłe. Zrobiłem tak kilkakrotnie. Wszystko gra, jak na razie. Mam nadzieje ze na długo. Jeszcze raz dzięki :)
  • 3 lata później...
Opublikowano

Chciałbym odświeżyć ten wątek: U mnie owo regularne stukanie słychać na wolnych obrotach i wyczuwalne jest na pedałach :D Gdy dam ogrzewanie na max zimno albo na max ciepło to stukanie ustaje, potem wraca gdy ustawie coś pomiędzy. Metoda ze zmianą zimne na ciepłe i na odwrót nie poskutkowała. I co teraz? :D

e36 Coupe 320i

:)
Opublikowano
no to ja też się dorzucam - czy możwlie jest, że od tego falują obroty? u mnie tez stuka i czasem obroty faluja, ale tak minimalnie (od domykania szyby falują bardziej), na obrotomierzu ledwo zauważalne, ale słychać że się zmieniają, troche denerwujące.