Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W najbliższym czasie czeka mnie wymiana elektrycznej rolety oraz elektrycznie składanego prawego lusterka. Czy ma ktoś może na stanie jakiś poglądowy schemat - jakiś rysunek który ułatwi pracę lub może ktoś już takie coś robił i potrafi napisać krok po kroku co trzeba zdemontować.
Opublikowano

Żeby wywalić roletę trzeba rozebrać praktyczne cały tył auta.

siedzisko knapy wyjąć

odkręcić i zdjąć listwy na uszczelkach drzwiowych

uszczelki podnieść

odkręcić śruby kanapy z boku i od spodu

pasy odkręcić

wyjąc zagłówki

wyjąć całą kanapę są 3 części

wyjąć lampki z boczków szyby tylnej - podważyć od tyłu delikatnie śrubokrętem

odkręcić po 3 śruby na boczek wewnątrz otworu na lampę i wyjmować ostrożnie żeby nie uszkodzić anteny i ogrzewania

wyjąć 4 napy od tylnej pólki

i wysunąć.

Składać w odwrotnej kolejności

Cała procedura trwa za pierwszym razem ok 1,5 godziny :)

pozdro damp

Moje BMW e38 728iA '95

moje byłe BMW e34 525i '93

e60 520i Tata

e87 120i Mama

http://www.damp479.bravehost.com

Jeżeli się nie otwiera spróbuj jutro :)

Opublikowano
Dzięki. Powiedz mi jeszcze jedną rzecz. Ja za oparciem tylnej kanapy mam metalową płytę - ją też mam zdemontować? I jeszcze jedno jak patrzyłem w bagażniku to u góry też mam metalową płytę i idealnie w miejscu w którym jest roleta są 3 śruby - nie da się tego wymontować odkręcając te śruby i wysuwając tą półkę z roletą?
Opublikowano

Ja dokładałem roletę- nie miałem oryginalnej. U mnie nie ma płyt na śruby.

Na moje oko inaczej nie da się wymontować tej rolety. Półki nie wysuniesz bo jest przymocowana pod tylnym oparciem na 4 platikowe nity.

Od spodu raczej nie odkręcisz bo jest trudny dostęp.

Ale możesz spróbować odkręcić tą płytę i zobaczyć co jest pod spodem. U mnie jej niestety nie ma :(

pozdro damp

Moje BMW e38 728iA '95

moje byłe BMW e34 525i '93

e60 520i Tata

e87 120i Mama

http://www.damp479.bravehost.com

Jeżeli się nie otwiera spróbuj jutro :)

Opublikowano
U mnie w bagażniku u góry jest metalowa płyta z której wystają dwie nakrętki i śruba (wiem że to jest mocowanie tej półki). Będę musiał spróbować, może uda się bez rozbierania tyłu aczkolwiek w serwisie jak jakiś czas temu mi to rozbierali to rozebrali cały tył.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Roleta wymieniona. Dzięki za pomoc :-). Zajęło mi to trochę więcej niż 1.5h ale trochę zajęło mi po odpinanie całej elektroniki :). Teraz muszę tylko wymienić przełącznik bo jest uszkodzony no i zostało mi lusterko które ktoś kiedyś podczas składania zablokował i wyjechała się zębatka - może coś wiesz jak się za to zabrać?