Skocz do zawartości

Na jakiej zasadzie odpalają przednie AIRBAG ?????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanko trochę techniczne. Otóż na jakiej zasadzie odpalają przednie AIRBAG , chodzi np w BMW E46 . Otóż wszystkie poduszki są połączone do sensora to wiadomo. Czy sensor pełni tu rolę czujnika uderzeniowego też tak jak ma zadanie to czujnik uderzeń bocznych,???

Czy może sensor dostaje sygnały z silnika czy innego sterownika????

Ciekawi mnie to gdyż posiadam też AUDI A6 2,5 TDI 1999 rok , miałem ostatnio stłuczkę przy 40 km/h , w moim samochodzie kompletnie nic , poduszki też nie wystrzelone , uderzenie było dość silne bo w Hondzie" urwało bagażnik" . Na jakiej zasadzie odpalają poduszki przednie??? Widziałem nieraz lekkie uderzenie a poduszki wywalone np w Audi ???

Zgóry dziękuję

Pozdrawiam

Opublikowano
w e46 pod rynienką miedzy fotelami masz czujnik bezwladnosciowy, ktory podaje w razie potrzeby na poduszki prad 12V. Czujnik musi byc podlaczony do jakiegos sterownika chociazby ze wzgledu wlasnie na przypadkowe odpalenie i np na mate ktora stwierdza czy odpalic airbag pasazera czy nie

Xdrive

Koder

Opublikowano
w sensorze masz kulke która jest w prowadnicach na końcuprowadnicy jest blaszka. Kulka jest na sprężynce wiec nie moze się przesówać i stykać z blaszką przy normalnej jeździe czy hamowaniu dopiero przy uderzeniu spręzynka nie wytrzymuje bezwładnosci kulki i kulka dotyka blaszki. Obwód się zamyka sensor sprawdza czy ma zajęte fotele i odpala poduszki. Przy udezeniach bocznych jest troszke inaczej gdyż masz czujnik z boku pojazdu i tam jest również podobne rozwiązanie które opisał e46. Z odpalaniem poduszek przy róznych szybkościach jest róznie i to producent decyduje (zna konstrukcje auta przy której wie ze nie będzie potrzeby odpalenia poduszek gdyż mogło by to nawet zaszkodzić).