Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

posiadam od niedawna BMW 318 compact z 1995, które pali około 13-14l benzyny na 100 km w cylku miejskim, w katalogu podają spalanie około 10-11l w czym moze być przyzczyna podwyższonego spalania, znajomy polecił mi abym przeczyścił przepływomierz może ktoś juz taką czynność wykonywał prosiłbym o jakieś wskazówki

Opublikowano

Przede wszystkim w ciezkiej nodze ;).

Jezeli jednak jezdzisz delikatnie, to po kolei: filtr powietrza i swiece, przeplywomierz, nieszczelnosci w dolocie, a nawet takie drobiazgi jak blokujace hamulce albo niewlasciwe cisnienie w oponach.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

chyba się zajmę tymi rzeczami co wymieniłeś po weekendzie z wymianą fitrów i świec nie bedzie problemu natamiast czyszczenie przepływki nie wiem jak się do tego zabrać.

W temacie ciśnienia w oponach jest ok natomiast mam nałożone 17 alu przód 215/40/17 tył 245/45/17 czy nałożenie takich wielkich kół znacznie może wpłynąć na spalanie

Opublikowano
Ja mam w compakcie 225/45/17 przód i tył i spala na mieście ok. 10l.........więc to napewno nie fele. Fakt pali trochę więcej ale nie aż tyle
Opublikowano

Skad wiesz ze aż tyle ci pali?

Z kompa wskazania czy sprwdzałeś zalewając do pełna?

Ja tez byłem na początku załamany spalaniem mojego dieselka. Komp pokazywał mi w mieśie około 11l/100km i zacząłem wszystko wymieniać pokolei i jeżdzić po specach. Jak sprawdziłem tradycyjną metodą spalanie to sie okazało ze komputer okłamuje mnie o jakieś 3l/100km - czyli wszystko gra :D

Opublikowano
spalanie zmierzone podczas jazdy i jest prawie identyczne jak wskazania kompa. wczoraj lekko dobrałem się do części które wymieniliście wyżej filtr powietrza jest cały zawalony to i pewnie przepływka zapchana świece są ok więc jutro do wymiany filtr i spróbuję wyczyścić przepływkę a zapytam jeszcze jak już będę wymieniał filtr powietrza zastanawiam się na stożkiem czy lepiej kupić zwykły do puszki ale sportowy??
Opublikowano
chyba się zajmę tymi rzeczami co wymieniłeś po weekendzie z wymianą fitrów i świec nie bedzie problemu natamiast czyszczenie przepływki nie wiem jak się do tego zabrać.

W temacie ciśnienia w oponach jest ok natomiast mam nałożone 17 alu przód 215/40/17 tył 245/45/17 czy nałożenie takich wielkich kół znacznie może wpłynąć na spalanie

Czy takie szerokie kapcie nie przeszkadzają Ci w jeździe? Ja mam z tyłu 235 i auto mi przyśpiesza jak by miało ze 100KM. Oczywiście podwyższa to spalanie ale nie do poziomu 14l.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'