Skocz do zawartości

[E38] instrukcja do radia / komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

szukam i szukam i ... się poddałem.

Gdzie mogę zlaleść opis przycisków radia i komputera (zwykłego bez monitaro) w BMW 7 E38.

Dużo jest o E32, ale strony o E 38 nie odkryłem.

Pozdrawiam

Sławomir Sołtys

Opublikowano

1. Co chcesz wiedzieć ?

2. Z instrukcją do radia będzie problem ... ale nie ma wielkiej "filozofii"

3. Instrukcja do komputera jest w instrukcji do samochodu ;-) ...

4. Stron o E38 jest też trochę - patrz "przydatne linki", ale instrukcji raczej tam nie znajdziesz ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Witam,

jutro 20.10.2004 kupuje E 38. Wczesniej mialem E32 i znalem tamten komputer. Tutaj nic nie wiem. Chcialbym umiec zalozyc kod i go potem odblokowac. Chetnie tez poczytalbym sobie opis deski rozdzielczej. Nie wiem tez jak sie wlacza ukryte funkcje, np. temperatura, obroty itp. Widzialem to po niemiecku.

Auto nie ma monitora.

Pozdrawiam

Opublikowano

Aby założyć kod (pisze z pamięci to mogę troszkę pomylić ...) :

1. Samochód musi mieć "pełen komputer" - jeżeli go nie ma to z tego co pamiętam nie można zablokować kodem

2. Naciskasz na komputerze BC następnie przycisk pod napisem (na wyświetlaczu) Code, następnie nasikasz SET, wpisujesz kod i SET i masz ustawione

3. Co do ukrytych funkcji to podałem w "przydanych linkach" link do opisu po niemiecku, jak nie znajdziesz :evil: ;-) ... to poszukam - kiedyś kumuś tłumaczyłem mail-em, czy GG ... nie chce mi się pisać od początku, bo jest tego troszkę (trzeba sobie odblokować dostęp ...)

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano

Dziękuję za pomoc. Intensynie czytam całą grupę dyskusyją "w stecz". Jestem już na 15 czerwca 2004 roku.

Jest bardzo dużo tematów i dlatego coś co było dokłądnie omawiane w maju, dla takiego nawicjusza jak ja, jest prawie nie do znalezienia.

Ale w linakch odnajde i sobie powoli poczytam.

Mam jeszcze jedno pytanie

Moje BMW podobno nie ma zabezpieczeń. Jest to model z 1995 roku. Jak mogę sprawdzić co ma założone fabrycznie ? po czym poznać, czy jest np. imobilajzer ?

Opublikowano

No problem ...

O ile się nie mylę to wszystkie E38 mają fabryczny immobilizer, ale jak to fabryczne to można uznać, że jakby go nie było. Ciężko go poznać, bo jest całkowicie bezobsługowy. Alarm można sprawdzić - zamykasz z pilota przy kluczykach drzwi z np. otwartymi oknami lub nawet pozostając w samochodzie i następnie po klikunastu sek. (po uzbrojeniu się alarmu), poruszasz się nieco intensywniej lub próbujesz otworzyć drzwi, bagażnik itp. - to jest test z wypróbowaniem czy alarm jest sprawny ... Mozna też zerknąć na górną częśc deski rozdzielczej, pośrodku w linii prostej od lusterka wewnętrznego jest dioda sygnalizująca pracę alramu - jak jest tzn. że jest też alarm (teoretycznie ...)

Stronka