Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam,

Od pewnego czasu mam problem z odkręcaniem aluminiowych BBS-ów. Jeszcze 2,5 roku temu sam zmienialem koło po złapaniu gumy, zwykłym kluczem. Teraz jak zmieniam z zimówek na letnie czy odwrotnie, każdy warsztat wulkanizacyjny przeżywa koszmar. Łapią się za głowę jak tylko mnie widzą. Żadne pneumatyczne maszynki nie wchodzą w grę - obowiązkowo dobry klucz krzyżakowy z 1,5 metrową przedłużką, każda śruba. A i tak za każdym razem kilka śrub zostaje skręconych na łbie, no i wymiana. Wczoraj musiałem ściągać koło z powodu problemów z oponą i musiałem wymienić wszystkie 5 śrub - tak się zużyły przy odkręcaniu. Nawet nie myślę co by się stało jakby trzeba było zmieniać koło gdzieś na trasie.

Pracownik warsztatu powiedział mi, że to wina wyrobionych stożków w felgach i stwierdził, że czas zmienić felgi, a nie bardzo mam na to ochotę. Powiedział też, że ewentualnie mogą pomóc śruby ze stożkową ruchomą podkładką. Zastanawiam się czy chodziło mu może o śruby pływające?Jeżeli macie jakieś doświadczenia w tym temacie to proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano
Śruba ci się blokuje na gwincie, czy do felgi tak przywiera? Jasne, że podkładki mogły by pomóc - bo lepiej by śruby felgę chwytały - jeżeli stożek śruby jest za mały do felgi. Ale czemu właściwie tak się dzieje - za mocno ci dokręcają śruby? Ja u siebie zawsze smaruję gwinty śrub przed przykręceniem i nie ma problemów z odkręcaniem.
Opublikowano
Koleś z zakładu wulkanizacyjnego twierdził, że wina nie leży po stronie gwintu ale łączenia na stożku 'felga - śruba'. I powodem napewno nie jest zbyt mocne dokręcanie śrub, po prostu śruba zapieka się na stożku, bo stożki w feldze są wyrobione (to wszystko wg opinii pracownika warsztatu).
Opublikowano
Są chyba specjalne smary do aluminium, żeby się nie zapiekało - wiem, że stosuje się je w rowerach do aluminiowych śrub. Zastosowanie podkładek też mogło by coś dać takim przypadku, bo wtedy podkładki by się wtedy zapiekły, a same śruby można by odkręcić.