Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chcialem dowiedziec sie czegos wiecej na temat problemu jaki mnie dotyczy w poczciwym silniku diesla 324 e-30 otoz dzis po ulewach i mocno zalanych drogach jadac sobie spokojnie e-30 diesel :) zauwazylem lekko zaswiecajaca sie kontrolke oleju, raz przygasala potem ledwo swiecila az zobaczylem ja w pelnym blasku czerwieni. Szybki stop maska do gory i ogledziny lajika hehe silnik caly czas pracowal. Zaczolem ruszac kabelkami od czujnika to chyba to przy filtrze oleju i kontolka tak jak by delikatnie tracila na swym swieceniu. Po zgaszeniu silnika odczekaniu kilku chwil zapalilem i nie jadac nigdzie sytuacja od nowa nie zauwazalne swiecenie potem mocniej przygasala potem znowu swiecila. Do wymiany oleju mam jeszcze dwie zielone diody olej to castrol magnatec diesel 10-W40 trzyma stan od wymiany do wymiany stan prawie przy drugiej kropce na bagnecie. Jak sprawdzic ewentualne przyczyny czy przy odkreceniu korka od oleju powinien pryskac jak szalony, czujnik w ogole nie byl mokry ale ktoz go tam wie. Prosbe mam do wszystkich aby podpowiedzieli od czego zaczac i jak to sprawdzic

Opublikowano
Dodam jeszcze ze teraz jak jechalem sytuacja sie powtarzala, pod sklepem zgasilem silnik na doslownie 10 min przychodze uruchomilem go i tak pracowal 10 min kompletnie nic nawet jak ruszylem i jechalem dioda nie zaswiecila sie. Chcial bym sie dowiedziec czy mozna nim jechac do mechanika okolo 10km
Opublikowano
W momencie świecenia kontrolki na zapalonym silniku spróbuj odłączyć przewód od czujnika oleju, jeżeli zgaśnie i nie będzie się świecić, to albo czujnik uszkodzony, albo brak ciśnienia oleju w układzie.

Bayerische Motoren Werke AG Munchen

http://img201.imageshack.us/img201/1251/333lr9.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano
miałem identyczny problem. a co sie okazało - wykręciłem czujnik a tam musiał dostać się jakis paproch i blokował swobodny ruch sprężynki w czujniku... wziąłem pędzelek i benzynę porządnie wymyłem czujnik i po problemie... raczej mało prawdopodobne żeby nie było ciśnienia oleju w układzie wg mnie to raczej wina czujnika.