Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chce wymienic dolne wahacze z przodu po obu stronach + łączniki,

niestety widze ze jest ciezki dostep do nakretki mocującej sworzen przy kołe,Nie chce za duzo wykrecać rzeczy niepotrzebnie

Moje pytanie czy musze sciagac tarcze i osłone z blachy zeby sie do tego dostac czy moze wykrecic górny wahacz czy jeszcze inaczej ??

Prosze o kolejnośc rzeczy które trzeba wykonac aby wymienic dolny wachacz w E-34

Z góry dziekuje za pomoc !!

Opublikowano
Spokojnie wykrecisz dolne wachacze bez sciągania tarczy i osłony tarczy,musisz jednak odkrecic cztery sruby mocujace sworzen wachacza do kolumny MC'Person,porządne narzedzia załatwia sprawe.Pozdrawiam.
Opublikowano

Przydalo by sie ustawic zbierznosc bo nowe wahacze i co za tym idzie galki i tuleje redukuja duza czesc luzow w zawieszeniu. U mnie po wymianie gornych wahaczy okazalo sie ze mam nie wywazone przednie kola!

Co do odkrecania to tak jak kolega juz pisal:

1. Sciagasz kolo,

2. Odkrecasz 4 srobki tuz za tarcza hamulcowa wkrecone od dolu do MC`Persona,

3. Odciagasz w ktoras strone MC`Persona,

4. Odkrecasz dolny wahacz i go wyciagasz (najlepiej odkrecic najpierw od strony kola).

Skladanie zaczynasz w kolejnosci odwrotnej.

Mi wymiana jednego dolnego wahacza zajelo ok 45 min.

Jesli chodzi o laczniki stabilizatora to dostep do nich jest w zaden sposob nie utudniony. Obejrzyj sobie nowa czesc, zauwazysz ze jest tam przy kazdej z galek zaraz za gwintem wytoczone miejsce na klucz (chyba 13stka plaska). Przydaje sie to do odkrecenia jak i dobrego dokrecenia lacznika.

Pozdrawiam i udanej wymiany.

Opublikowano

Dzieki za info poradzilem sobie jakos z tym

(jednak sciagacz do galek nie dał rady)

Jak wyjechalem na droge okazalo sie ze autem nie da sie smigac a pozatym stuki jakie chcialem zlikwidowac przez ta naprawe nadal wystepuja po ponownym sprawdzeniu zawieszenia okazalo sie ze jeszcze wahacz gorny jest do wymiany ale z nim bedzie mniejszy problem co do wymiany jednak koszta samego wahacza wieksze :mrgreen: jednak mam nadzieje ze jak juz wszystko bedzie zrobione auto znacznie lepiej bedzie sie prowadzic

:D