Skocz do zawartości

[E32] ILE OLEJU DO 5HP18 ????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.. mam zamiar wymienić olej w skrzyni automatycznej (5hp18).

Może ktoś wie ile oleju idzie na wymianę w tej skrzyni??

W instrukcji wyczytałem, że 3 litry... ale po rozmowie z mechanikiem wydaje mi się że idzie więcej... nie wiem ile kupić.

PYTANIE NR 2

JAKI OLEJ IDZIE DO TEJ SKRZYNI ????

Opublikowano

W innym wątku już się pytałeś i pisałem, że 3 litry, ale to co piszą, a co jest w rzeczywistości, to różnie wygląda - zależy czy tylko spuścisz, zakręcisz i już, czy będziesz wymieniał filtr i czy będziesz spuszczał "dokładnie". Coś na ten temat może powiedzieć chyba Marc750 (kiedyś była dyskusja na ten temat), bo on wymieniał olej "dokładnie".

Ja np. wymieniałem w mojej RAV4 i wg danych powinno wejść 3.3l, a weszło 4l i jest to przy minimum - optymalnie pewnie musiałbym wlać ok. 4.1-4.2l, a na dodatek nie wymieniałem jeszcze filtra, do którego chyba spokojnie ok. 0.5l.

Proponuje zakup co najmniej 4 l.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
zadzwoniłem do BMW w Rzeszowie, lecz tam Pan chciał wyjątkowo szybko skończyć rozmowę, poprostu mnie olał. Zadzwoniłem do pracownika tego serwisu (kolegi) i sie dowiedziałem: trzeba zalać DEXTRON 3 a idzie niby 3 litry ale radził kupić własnie 4.