Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

problem polega na tym że nie pracuje mi wentylator z przodu ten za zderzakiem przed chłodnicą i po podłączeniu do wtyczki okazuje się że napięcie jest, więc wentylator nie zyje. I teraz pytanko jeżeli mozna, czy da radę samemu go wymienić? trzeba ściągać zderzak reflektory? coś jeszcze?, czy też może coś w tych wentylatorach się naprawia, jakieś przezwajanie albo coś, czy trzeba kupić nowy (znalazłem uzywkę za 300zł)?

Ktoś to przerabiał już na forum?

poradźcie coś, please

pozdrawiam Artur

Opublikowano

Witam!

Właśnie jestem po wymianie wentylatora. Też mi padł i kupiłem używkę za 350 PLN. Niestety trzeba zdjąć zderzak - o wiele łatwiej pójdzie. Co do tego czy można samemu to wymienić to myślę, że niemiałbym z tym problemu po tym jak zobaczyłem co i jak trzeba zrobić. Jest troszkę odkręcania ale nie jest to za bardzo skomplikowane. jak coś to służę radą, śmiało zadawaj pytania w miarę możliwości mogę pomóc. Pozdrawiam.

Opublikowano

ok, jutro sie za to biorę, jakby co to będę walił jak w dym ;-).

ale są jakieś "podchwytliwości" czy odkręcać po kolei śrubę za śrubą i już?

pozdro

Opublikowano

Może ktoś z Was miał podobnie.

Wyciągnałem wentylator rozebrałem silnik i okazało się, że chrobocze łożysko to bliżej wiatraka. Niestety dostać się do niego nie umiałem. Może ktoś wie dostać się do tego łożyska? Przez uzwojenie silnika je wiadziałem ale nie wiem jak odkręcić sam wiatrak aby można było ściągnać obudowę i dostać się do niego. Czy ktoś z Was wymieniał takie łożysko?

Sam silnik jest cacy, szczotki jeszcze bardzo długie, wiatrak w porządku i wszystko na dodatek działa tylko to łożysko huczy. Dowiadywałem się o cenę nowego w serwisie 1066 zł -SZOK

Czy w E39 wentylatory są takie same do każdej wersji silnika. Jak mam 530 d 2002 rok więc 3 pinowa złączka ale czy poza tym mam na coś zwrócić uwagę?

I jeszcze jedno nie spisałem numeru części czy możecie napisać, najelpiej jak ktoś ma ten sam silnik i auto jest po lifcie !!