Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Moj problemik pojawil sie dosc niedawno. Pojechalem do kolesia zeby mi sprawdzil klimatyzacje i dopelnil. Po calym zabiegu wrocilem do domu i zauwazylem dziwna prace silnika na włączonej klimie. Chodzi elegancko, delikatnie slychac wiatraczek od klimy ale co minuta-dwie minuty obroty lekko skacza po czym wracaja do normalnego poziomu. Tak samo dzieje sie podczas jazdy... Przy stalej predkosci i kontroli spalania na poziomie 7-8l co jakis czas jest delikatne szturchniecie autem, tak jakbym wcisnal gaz do podlogi i puscil calkiem, po czym trzymal go juz normalnie tak jak do tej pory.

Otworzylem maske i patrzylem na wszystkie bebechy przez pare minut, i ku mojemu zdziwieniu silnik od klimy na chwilke sie zatrzymal, tak na pol sekundy, pasek zaczal sie po nim slizgac i po tym czasie zaczal normalnie chodzic. Stad wlasnie byly te skoki obrotów silnika.

Poprostu silnik od klimy mi sie blokuje co pare minut na czas pol sekundy.

Mial ktos moze podobny problem u siebie? Bo nie wydaje mi sie zeby bylo to normalne zachowanie autka z klima.

Prosze o jakies konkretne porady. Najlepiej jakby sie wypowiedzial ktos kto mial taki sam lub podobny problem u siebie.

Pozdrawiam

Opublikowano

a sama klima ziębi ok?

Jedyne co tam może się dziać to padająca sprężarka. Jeśli się zacina,

to sprzęgło dostaje popalić aż w końcu je zgubisz, sprężarka zapewne

skończy zacięta na amen.

Podejrzewam że to sie właśnie poprzedniemu właścicielowi mojej buni

przydarzyło - pasek był popękany jakby dobrze temperatory dostał, tarcza

od sprzęgła klimy zgubiona, kółko na którym siedzi pasek osobno, łożyska brak.

Koszta to :

- nowa sprężarka klimy (160-400zł)

- wymiana sprężarki i dopełnienie czynnika (200zł).

Nie mam dobrych wieści - znajdź dobrego magika od klimy i niech sprawdzi sprężarkę i jej sprzęgło - może się uda ją odratować.

EDIT: Mam sprężarkę seiko - taka malutką, "wirnikowa" to się nazywa.

Opublikowano
Ok dzieki za podpowiedz. Nie sa to zadowalajace wiesci no ale trudno... zapytam kolesia od klimy o co tam chodzi moze az tak tragicznie z kasa nie bedzie... jesli chodzi o klime to chlodzi tak jak powinna... wszystko chodzi cacy z wyjatkiem tych zacięć.