Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Samemu nie można,na pewno nie testem liczników jak to co mistrzowie myślą.Po którymś tam roku,chyba po 2000 można sprawdzić podpinając komputer serwisowy.
Opublikowano

Stan licznika jest przynajmniej w 2 miejcach: w zegarach i w module LCM. Ob bezproblemowo mozna zmienic :(. Podobno mozna jeszcze odczytac 'ilosc impulsow silnika' i wg specjalnego przelicznika okreslic orientacyjny przebieg - tego nie mozna zmienic.

W nowszych modelach st licznika zapamietywany jest rowniez w kluczyku i tu pewna ciekawostka.

Mam wmienione chwilowo zegary, w ktorych jest przebieg ~40 tys. a kluczyk ciagkle pokazuje przebieg ~160 tys. W serwisie powiedzili, ze jezeli zmniejszy sie stan licznika to kluczyk nie przyjmie mniejszej wartosci, dopiero jak stan dojdzie do tego zapamietanego w kluczyku to kluczyk zacznie na nowo zapaietywac.

Wg tej teorii zmiane stanu licznika dokonana przed sam sprzedaza byloby latwo wykryc!!!

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano

Mam taka dziwna sprawe z przebiegiem.Na liczniku wyswietla mi przebieg 190tys. Podczas testu zagarow nie wyswietla sie przebieg tylko krzaki.Jak sie podepnie pod kompa to wywala brak komunikacji z LCM.I pytanie czy ktos amatorsko zmienil przebieg w liczniku i wypial komunikacje zeby nie mozna bylo sprawdzic (faktuczny stan samochodu nie wykazuje jakiegos mega krecenia w stylu 100tys).Czy LCM jest zwalony.Na liczniku wyswietlaja mi sie wszystkie komunikaty o przepalonych zarowkach otwartych drzwiach itp. a to chyba podaje LCM .Nie wiem czy to ma cos wspolnego ale nie dziala mi sensor deszu

Pozdrawiam