Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Po doświadczeniami z mechanikami od klimatyzacji zastanawiam sie jak powinno wyglądać sprawdzenie szczelności klimatyzacji? Chodzi mo o to zeby nie wydawać bez sesnu pieniędzy w błoto i nabijać nieszczelna klimatyzacje.

Na ostatnim przeglądzie wygladało to tak ze podłaczył gość butle nie wiem z jakims gazem zwykłym i w ciagu 2 min stwierdził ze skoro trzyma cisnienie to jest ok. Po czym po 2 ch tygodniach caly nabity gaz poszedl z dymem. Nie wiem czy w ciagu 2ch tygodni mogla sie zrobic nowa dziura ?

Opublikowano
a mogla ale nie tak sie sprawdza klime powina byc nabita gazem fluroscencyjnym o cisnieniu nieco wiekszym nic cisnienie przy klimie i najlepiej tak jezdzic z 2 3 dni nastepnie sprawdzic cisnienie jezeli spadlo szukac wycieku pod ultrafioletem bedzie te miejsce swiecic a wyciek moze byc nie widoczny tak odrazu bo jak nieszczelnosc bedzie pod deska rozdzielcza przy nawiewie to juz wiekszy problem ale moim zdaniem tak powino to wygladac a nie oceniac szczelosc klimy w 15 min lepiej poczekac i miec pewnosc i przy normalne expoatacji auta (czyli jeszczic drgania wszczasy temperaryta itd) wkacu nabicie klimy to nie tani zabieg warsztaty poprostu chca zaoszczedzic czas i kase i byle szybko uda sie albo nie
Opublikowano

W moim przypadku bylo tak:

Koles podpial auto pod jakas dziwna sprezarke, po czym puscil na niej program 20 minutowy. Sprezarka najpierw zrobila proznie w ukladzie, sprawdzajac przy okazji szczelnosc. Po otrzymaniu wyniku wpuscila cos dziwnego w plynie o barwie butelki z Mountain Dew. Po czym wyskoczylo na wyswietlaczu cisnienie w ukladzie. Koles podszedl z latarka ultrafioletowa i przelecial po calej instalacji po czym ztwierdzil ze wszystko jest w porzadku. Zapuscil na maszynie program konczacy i po nastepnych 10 minutach wylaczyl maszynke i zaczal napelniac butle. Wszystko trwalo jakies 40-45min. No i oczywiscie wszystko dziala jak trzeba.

Opublikowano
W moim przypadku bylo tak:

Koles podpial auto pod jakas dziwna sprezarke, po czym puscil na niej program 20 minutowy. Sprezarka najpierw zrobila proznie w ukladzie, sprawdzajac przy okazji szczelnosc. Po otrzymaniu wyniku wpuscila cos dziwnego w plynie o barwie butelki z Mountain Dew. Po czym wyskoczylo na wyswietlaczu cisnienie w ukladzie. Koles podszedl z latarka ultrafioletowa i przelecial po calej instalacji po czym ztwierdzil ze wszystko jest w porzadku. Zapuscil na maszynie program konczacy i po nastepnych 10 minutach wylaczyl maszynke i zaczal napelniac butle. Wszystko trwalo jakies 40-45min. No i oczywiscie wszystko dziala jak trzeba.

oki sprawdzi przewody pod maska a co z przewodami i slodniczka albo co tam jest pod deska tego nikt nie sprawdza a najczesnie nieszczelnosci sa na laczeniach ktore tez sie tam znajduja

Opublikowano
No to dzieki teraz przynajmniej wiem jak to powinno wygladać i na pewno szukam teraz warsztatu który zrobi to w sposób opisany powyżej, bo inaczej to juz wiem ze to srata kasy.
Opublikowano
Jesli pusci ci próżnie na uklad a potem natloczy tego zielonkawego gowienka w uklad pod cisnieniem to niewazne gdzie masz nieszczelnosc... wyjdzie ona napewno. Tak przy okazji jak mi sprawdzal szczelnosc to puscil 6 atmosfer w uklad i trzymal cisnienie na poziomie 4 barów. Przy takim cisnieniu nie ma bolca zeby jakas nieszczelnosc pozostala niezauwazona. Slyszalem tez od mechanika ze mozna sprawdzic najslabsze łączenie w ukladzie trzymajac uklad pod cisnieniem 9 barów. Wtedy jesli uklad jest szczelny ale przykladowo ktoras uszczelka jest zuzyta lub sruba niedokrecona to wtedy ją wywali. Ale moim zdaniem to tylko niepotrzebne szukanie problemow tam gdzie ich nie ma
Opublikowano
Z0RKI a ile płaciłeś za takie sprawdzenie ? Bo domyślam sie ze samo podpiecie pod kompa to troche kosztuje.
Opublikowano
Jesli pusci ci próżnie na uklad a potem natloczy tego zielonkawego gowienka w uklad pod cisnieniem to niewazne gdzie masz nieszczelnosc... wyjdzie ona napewno. Tak przy okazji jak mi sprawdzal szczelnosc to puscil 6 atmosfer w uklad i trzymal cisnienie na poziomie 4 barów. Przy takim cisnieniu nie ma bolca zeby jakas nieszczelnosc pozostala niezauwazona. Slyszalem tez od mechanika ze mozna sprawdzic najslabsze łączenie w ukladzie trzymajac uklad pod cisnieniem 9 barów. Wtedy jesli uklad jest szczelny ale przykladowo ktoras uszczelka jest zuzyta lub sruba niedokrecona to wtedy ją wywali. Ale moim zdaniem to tylko niepotrzebne szukanie problemow tam gdzie ich nie ma

i tu sie nie zgodze sprawdzanie przy 6 barach gdzie w kuladzie jest 20 mi gostek znalaz niesprawnosc w amatorski sposob i to goste zajmujacy sie od lat klimami napelnil iklad sprezonym powietrzem 12 barow i poczym obserwowal zegary i posmarowal wszystkie laczenia woda z myslem i prosze na laczeniu banki ale gdy cisnienie spadlo do 7 barow przestaly leciec i ja przy tyym bylem dobil troch i znow zaczlo sie pokazywac intesywnij jak wygiol przewod z klimu zreszta Macies raz sie przejechales kaz sobe napelnic klime roztworem sprawdzajacym i nie sluchaj ich jedz wroc po 2 dnich i wtedy niecz szukaj sprawdzaja a jak nie to niech daja ci pisemna gwaracje na szczelnosc ukladu bo tak to unas jest gurnipy pobrali odprawy potwerali wszystko co sie da warsztaty firmy itd a wiekszac z nich gowno sie zna i tak to potem wyglada